Profesor Knížák napsal ostrý dopis Fialovi: Zabíjíte pravdu a svobodu. Výzva k odvolání Černochové

07.04.2023 16:09

Výtvarník a bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák vyzval premiéra Petra Fialu, aby odvolal ministryni obrany Janu Černochovou (ODS). Ta podle něj veřejně ponížila moderního pětibojaře Davida Svobodu a ohrozila základní principy demokracie, jimiž je i svoboda slova.

Profesor Knížák napsal ostrý dopis Fialovi: Zabíjíte pravdu a svobodu. Výzva k odvolání Černochové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Knížák v otevřeném dopise reaguje na to, jak Černochová veřejně vyčinila Davidu Svobodovi za jeho slova o účasti Rusů a Bělorusů na Olympijských hrách. Mediální kritika, která se poté strhla, jde podle Knížáka právě hlavně ze Černochovou.

„Pane premiére, žádám Vás tímto o okamžité odvolání ministryně obrany Jany Černochové. Aféra, kterou vyvolala kolem zcela standardního prohlášení sportovce Svobody je ponižující pro celou naši společnost. Ukazuje, že se přes všechny Vaše námitky opravdu vracíme zpátky k totalitě,“ píše Knížák v dopisu.

„Každý občan naší republiky má právo na osobní názor, je to základní princip demokracie. Neexistuje státní názorová silnice, z které se nesmí uhnout. I zaměstnanec ministerstva vnitra a obrany může říkat co si myslí, pokud neprozrazuje státní tajemství. Pokud uhneme, byť jen o milimetr, z cesty osobní svobody, dopouštíme se tím zločinu proti demokracii. Vaším jednáním zabíjíte pravdu a svobodu,“ burcuje Knížák, že kritika za názor je cestou zpět k totalitě.

To, že si jako terč vybrala Černochová právě člověka s příjmením Svoboda, je podle Knížáka symbolické. „Vybrali jste si pro váš útok na svobodu opravdu vhodný terč. Skandalizovaný sportovec se symbolicky jmenuje SVOBODA. Volání SEBERTE SVOBODOVI SVOBODU je ukázkou pokleslosti Vaší vlády,“ má jasno Knížák.

Ten přitom pětikoalici před volbami dle svých slov podporoval. „Byl jsem šťasten, když přestala hegemonie A. Babiše a nastoupila Vaše koalice. I když s ní v mnohém nesouhlasím, čekal jsem poctivý a otevřený způsob vládnutí,“ píše Knížák, kterého ale prý následný vývoj zklamal.

„Bohužel… nejste schopni vládnout. Uvědomuji si však, že by demise celé vlády znamenala obecnou destabilizaci, proto žádám jen o okamžitou demisi ministryně války Jany Černochové. Stydím se za to, že reprezentuje náš stát,“ dodává nespokojený Knížák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Knížáka nemusím, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 07.04.2023 16:21:34
ale patří k těm nemálo osobnostem naší politické scény, kteří mluví sami za sebe. To už je teď opravdu vzácnost.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…