Profesor Pafko vyslal během očkování proti covidu jasný vzkaz odmítačům vakcíny

27.12.2020 11:11

V pražské Fakultní nemocnici v Motole byl prvním očkovaným proti koronaviru známý chirurg Pavel Pafko. Ten podle svých slov nerozumí té části populace, která váhá s očkováním, řekl před samotným vpichem jehly. V nemocnici bylo připraveno 1975 dávek vakcíny, denně se zvládne v tomto ústavu naočkovat kolem 500 lidí, řekl novinářům ředitel nemocnice Miloslav Ludvík (ČSSD).

Profesor Pafko vyslal během očkování proti covidu jasný vzkaz odmítačům vakcíny
Foto: wikipedia.org
Popisek: prof. Pavel Pafko

"Nerozumím těm 45 procentům českých obyvatel, kteří váhají s vakcinací," řekl Pafko. Podle něj by lidé měli věřit lékařům nikoliv až v době, kdy se dostanou na jednotky intenzivní péče, ale i při prevenci. Podle něj je přitom mnoho lidí, kteří se nemohou nechat očkovat z nejrůznějších důvodů. Podle Pafka by se lidé, kteří se očkování bojí, měli poradit se svým lékařem. Vakcína od firem Pfizer a BioNTech má podle něj 93procentní účinnost a byla otestována na více než 40.000 lidech, není tak podle něj proč se obávat.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19?

27%
62%
hlasovalo: 34305 lidí
Nemocnice získá další dávky vakcíny nejspíš 7. ledna a potom je bude získávat s týdenním intervalem. Jako první se budou podle Ludvíka očkovat zdravotníci a pacienti z léčebny dlouhodobě nemocných. V nemocnici je připraveno pět očkovacích týmů, v každém by měl sloužit lékař, dvě sestry a dva administrativní pracovníci. Pacient by při očkování měl podle ředitele strávit v nemocnici necelou hodinu, většinu času zabere čekání na možnou reakci jako při každém podobném očkování, a také informování lékaře o anamnéze. Ludvík doufá, že se nechá naočkovat všech 6300 zaměstnanců, kteří v Motole pracují.

Denně nemocnice zvládne naočkovat kolem 500 lidí, po 21 dnech bude ale třeba kapacity rozdělovat, aby mohli lidé přicházet pro druhou vakcinační dávku. Ludvík sám očkováním zatím neprojde, má vysoké hodnoty protilátek kvůli prodělanému koronaviru. Až klesnou, tak se vakcinovat nechá.

Do Česka v sobotu dorazilo prvních 9750 dávek vakcíny, v prosinci a lednu by jich podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mělo být dohromady 355.000.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…