Profesor Pirk k uprchlíkům: Jako by mi někdo cizí vlezl do baráku a já ho vítal s otevřenou náručí. Udělat přítrž!

11.12.2015 14:30

Lhát se nemá. Letos ani napřesrok. To a mnohé jiné uvedl v rozhovoru s Lidovými novinami kardiochirurg Jan Pirk, v jehož působišti, IKEMu, letos provedli tisící transplantaci srdce.

Profesor Pirk k uprchlíkům: Jako by mi někdo cizí vlezl do baráku a já ho vítal s otevřenou náručí. Udělat přítrž!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardiochirurg Jan Pirk

Úvodem rozhovoru si Pirk postěžoval na katastrofální nedostatek zdravotních sestřiček. „Máme perfektně vybavená lůžka, krásné oddělení, ale nemůžeme ho mít otevřené, protože nejsou sestřičky. V Česku se totiž bohužel stalo to, že vzdělávání sester se postavilo řekněme na západoevropskou úroveň, to znamená, že se po nich chce, aby měly vysokoškolské vzdělání. Jenže platové ohodnocení tomu vůbec neodpovídá,“ poznamenává s tím, že sestry poté raději nastoupí na jiné zaměstnání. 

Společnost se podle Pirka dělí na lidi a na politiky. „Já jsem ještě nemluvil s řadovým občanem, který by neměl přinejmenším strach, neřkuli hrůzu, z toho, že Evropa je zaplavena lidmi, kteří mají úplně jiné kulturní pozadí i zvyky než my. A pak jsou politici, nebo určitá část politiků, kteří ty obavy jako by vůbec nevnímali,“ uvedl. Podle něj jsou migranti katastrofa. „Trojský kůň,“ sdělil s tím, že vůbec nechápe, v jakém vakuu politici žijí. 

„Co je v tom za logiku, když je země v ohrožení, že z ní mladí zdraví mužští utíkají, místo aby svoji zem bránili? Oni emigrují a měli bychom jim věřit, že si chtějí zachránit život. Ale oni si vybírají, kam půjdou! Přece když mi půjde o život, tak budu rád za jakékoli přístřeší v neohrožené zemi, nebudu si vybírat. Oni stávkují, že se jim nevaří jejich dieta! Pokud to nezarazíme, Evropa to brzy shledá,“ varuje Pirk s tím, že jinak přestaneme dělat zabijačky, jíst vepřové maso, dámy budou nosit burky a nebudeme smět chodit do kostela.

Sám by od politiků očekával, že uprchlické krizi učiní razantní přítrž. „Protože ti lidé přijíždějí bez dokladů, my vůbec nevíme, kdo jsou. To je, jako by mi někdo cizí vlezl do baráku a já ho vítal s otevřenou náručí, aniž bych věděl, kdo to je. To nejde,“ zkonstatoval s tím, že jsme přeci nebudovali Evropu proto, aby sem teď někdo přišel a rozvrátil ji. 

„Křesťanství je staré dva tisíce let a od samého počátku se musely ty ideje lásky, obětavosti a pomoci, z nichž křesťanství vychází, hájit. Myslím si, že zase přišla doba, kdy je nutné křesťanské zásady hájit. A jestliže politici nebudou konat, dřív nebo později se najde nějaký výmluvný vůdce,“ dodal. Selhání politiků podle něj nahrává extremistům.

Pirk se rovněž vyjádřil k dnešní společnosti, již podle něj pálí dobré bydlo. Jak říká, málokdo si už pamatuje dobu před třiceti lety, kdy jsme stáli frontu na banány či sháněli nějaký vhodný vánoční dárek. „Ale taky bohužel v té porevoluční době někteří lidé ne zcela průhledným způsobem přišli k velkému majetku. A to lidi pochopitelně trápí,“ sdělil s tím, že jeho očekávání se do značné míry splnila. 

Pirk sám si politiku vyzkoušel, podporoval v prezidentské volbě Jana Fischera. A jaké jsou jeho zkušenosti? „V politice můžete s otevřeným hledím neříkat pravdu, a když to říkáte dostatečně důrazně a důvěryhodně, nakonec to pravda je. Taky mě překvapilo, že když si politici v parlamentu nadávají, div si netrhají rukávy u saka, je to všechno jenom hra – oni spolu pak klidně jdou na pivo,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…