Profesor přes palubu. Poslanec Jiří Zlatuška již nevede výbor pro školství

11.02.2015 15:18

Jiří Zlatuška už nebude nadále řídit sněmovní školský výbor. Poslanci svého předsedu z hnutí ANO odvolali. Iniciátorem sesazení přitom byli jeho kolegové z hnutí poté, co se Andrej Babiš sešel s ministrem školství Chládkem, kterého Zlatuška kritizoval.

Profesor přes palubu. Poslanec Jiří Zlatuška již nevede výbor pro školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

Jiří Zlatuška, bývalý rektor Masarykovy univerzity a senátor, byl ve volební kampani jednou z hlavních tváří hnutí ANO. Po volbách stanul v čele Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Poslanci se však rozhodli jej z čela výboru odvolat. Tomu předcházely zmatky při jednání, po kterých část poslanců jednání výboru opustila. Ti zbylí pak schválili Zlatuškovo odvolání.



Důvodem měla být jeho ostrá kritika školského zákona z dílny ministra školství Marcela Chládka, koaličního partnera hnutí ANO. Odvolání měla ve sněmovně předcházet schůzka ministra Chládka s jeho vládním kolegou, předsedou ANO Andrejem Babišem.

"Důvod byl ten, že politika pana Zlatušky v oblasti školství se dlouhodobě neslučovala s politikou hnutí ANO," vysvětlil Bronislav Schwarz, místopředseda poslaneckého klubu hnutí.

Poslankyně opoziční TOP 09 Nina Nováková popsala, že v průběhu jednání výboru nečekaně vystoupila poslankyně ANO Dobešová, že se poslanecký klub hnutí rozhodl vlastního poslance Zlatušku odvolat z čela výboru. Ten sám byl prý velmi překvapen.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…