Profesorka Dvořáková: Nečas by mohl brzy přijít o pozici

07.07.2012 11:46

Stranu občanských demokratů trápí tlak nejrůznějších klientelistických skupin. K tomu se přidává vnitrostranické pnutí směřující k ministerstvům. Nejen kvůli tomu se v Česku do konce funkčního období Nečasova kabinetu s korupcí nezatočí. Zmiňuje se o tom profesorka politologie z VŠE Vladimíra Dvořáková.

Profesorka Dvořáková: Nečas by mohl brzy přijít o pozici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Podle politoložky, kterou zpovídal server Prvnízprávy.cz, je Nečasova vláda především takovou, která většinu času a energie věnuje řešením vlastních vnitřních problémů. Těžko jí to lze ale vyčítat.  Nynější politika totiž odpovídá představě, kterou vláda měla – tedy, že se problémy vyřeší škrty v rozpočtu a úsporami.

„Hlavní skutečností je, že vláda má nejvíce vnitřních problémů, a každopádně představy, že by se daly řešit problémy korupce a klientelismu, jsou iluzorní,“ zdůrazňuje Dvořáková.

Zmíněný klientelismus jde vidět hlavně v tom, že premiérův kabinet do poloviny vládnutí opustila již polovina ministrů. „Logika vládnutí je pod tlakem nejrůznějších klientelistických skupin,“ tvrdí. Dalším problémem občanských demokratů je taky vnitrostranické pnutí.

Nečas může ztratit svou pozici

„Krajské volby toto napětí ještě zvýší. Například by těžká prohra mohla Nečase poškodit a na volebním kongresu by mohl ztratit nejvyšší pozici,“ tvrdí pro Prvnízprávy.cz Dořáková.

Důvodem by mohlo být to, že míra korupce v Česku nabyla až systémového charakteru. Jinými slovy řečeno ovlivňuje fungování a rozhodování, do jaké podoby se co dostane či kdo se dostane do jakých funkcí.

Lze se podívat na diskusi k zákonu o státním zastupitelství. Podle informací Dvořákové měl zákon hlavně posílit nezávislost státních zástupců a zmenšit vliv politiků. Půl roku však nebyl vládou zákon přijat a nyní se vrací pod běžnou záminkou, kterou známe z dob sporů o imunitu ústavních činitelů, že se to musí udělat lépe.

Podle ní můžeme shodu najít i v zákoně o úřednících. „To je přesně ten příklad – stále říkat, že potřebujeme zákon, tak ho přijmeme, ale v podobě, který by absolutně neřešil problém – závislost úředníků na politicích,“ uvedla serveru s tím, že je zákon navržen tak, aby v žádném případě nebyla administrativa nezávislá na politicích. Do konce funkčního období se s korupcí v Česku nezatočí, dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…