Program Ficovy vlády: „Ochránit občany“. Přečtěte si o Ukrajině, EU i zbrojení

13.11.2023 18:42 | Monitoring

Nová slovenská vláda premiéra Roberta Fica v programovém prohlášení vlády uvedla, že v případě války na Ukrajině nebude nadále podporovat vojenské řešení konfliktu a bude prosazovat řešení mírovou cestou, a to i na půdě Evropské unie. Slovenská vláda se také vymezila proti návrhům na přerozdělování uprchlíků nebo zrušení práva veta v rámci většinového systému hlasování. To mimo jiné navrhoval český prezident Petr Pavel. Ficova vláda také nechce zvyšovat výdaje na obranu a nebude pokračovat v radikální konsolidaci financí.

Program Ficovy vlády: „Ochránit občany“. Přečtěte si o Ukrajině, EU i zbrojení
Foto: Facebook
Popisek: Robert Fico

Slovenská vláda vydala programové prohlášení, ve kterém hovoří o politických cílech pro příští čtyři roky. „Navzdory náročným ekonomickým podmínkám a špatnému stavu veřejných financí podnikne vláda Slovenské republiky nezbytné kroky k tomu, aby se Slovensko stalo moderním a efektivním státem, který klade důraz na sociální jistoty, dobré konkurenční podnikatelské prostředí, zlepšování kvality vzdělávání a zdravotní péče a posilování důvěry veřejnosti ve spravedlnost a právní stát,“ stojí v jednom z bodů programového prohlášení.

Ficova vláda se zavazuje, že nebude pokračovat v radikální konsolidaci veřejných financí, ale pomůže slovenské ekonomice a jejím občanům. „Nová vláda Slovenské republiky dává přednost silnému sociálnímu a právnímu státu založenému na principech dobře fungujícího a regulovaného tržního hospodářství před neuváženou radikální konsolidací veřejných financí, která by přinesla další zhoršení nepříznivého stavu Slovenské republiky. Nová vláda Slovenské republiky bude dbát na národní sebevědomí, posilování suverenity, státnosti a zdravého vlastenectví, úctu k národním symbolům, národním a kulturním tradicím. Důležité národní sociálně-ekonomické cíle však nové slovenské vládě nedovolí další zvyšování výdajů na obranu,“ píše vláda v programovém prohlášení, že kvůli výdajům pro občany nebude nijak zvyšovat výdaje na obranu.

Slovenská vláda v rámci členství v EU trvá na aktuálním systému hlasování s právem veta pro každou zemi. „Mimořádně důležité členství Slovenska v Evropské unii čelí po vstupu do Schengenu a eurozóny dalším výzvám. Návrhy na nahrazení jednomyslnosti při přijímání zásadních rozhodnutí většinovým hlasováním nebo pokusy o zavedení povinných migračních kvót neodpovídají představě nové slovenské vlády o suverénním členství v Evropské unii a potřebě chránit národní zájmy,“ stojí v prohlášení.

Myšlenku většinového hlasování v EU nedávno podpořil český prezident, který se o zrušení práva veta zmínil v belgických Bruggách. „Otázka rozšíření se pochopitelně pojí s otázkou efektivity EU – tedy otázkou, která v menších a středně velkých členských státech není příliš populární. Musíme však být připraveni v domácí diskusi zvážit různé návrhy, jak upravit rozhodovací proces EU včetně přechodu k hlasování kvalifikovanou většinou v některých oblastech,“ poznamenal ve svém projevu Pavel a ozvala se vlna kritiky.

Za tento výrok byl Pavel velmi kritizovaný mnoha komentátory a politology, ale i ústavními experty a většinou českého politického spektra včetně vládních poslanců. Někteří po těchto slovech dokonce začali mluvit o naplnění skutku velezrady, který by vedl k odvolání Pavla. Pro se naopak dlouhodobě vyjadřují europoslanci z řad Pirátů a TOP 09.

Ficova vláda se v programovém prohlášení dotkla také otázky války na Ukrajině. Fico již před volbami sliboval, že Slovensko nedá Ukrajině už „ani náboj“, a je třeba nalézt mírové řešení konfliktu. „Vláda Slovenské republiky bude i nadále podporovat řešení konfliktu na Ukrajině, která budou založena na zásadách mezinárodního práva včetně nezávislosti, svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny v rámci jejích mezinárodně uznaných hranic a jejího přirozeného práva na sebeobranu. Současná situace na Ukrajině ukazuje, že vojenské řešení konfliktu je v nedohlednu a vede k obrovským lidským tragédiím. Vláda bude podporovat iniciativy mezinárodního společenství vedoucí k příměří a mírovým iniciativám, zejména v Evropské unii. Jakékoli řešení konfliktu na Ukrajině musí rovněž přispět k posílení celoevropské stability a bezpečnosti,“ uvádí vláda v prohlášení, jak informuje server spravy.pravda.sk.

Taktéž chce vláda vyřešit otázku nelegální migrace. „Nelegální migrace, kterou předchozí tři vlády ignorovaly, vede novou vládu Slovenské republiky k rozhodné reakci s cílem ochránit občany Slovenské republiky před negativními dopady nelegální migrace na vnitřní bezpečnost,“ stojí v dalším z bodů programového prohlášení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Soudruh, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 13.11.2023 19:17:37
agent zrádce už nemůže překvapit,, Piráti a Top jsou ritolezci a musí z české politiky zmizet,, Celá tato 5ka nedělá pro Čechy absolutně nic,, Stávku,vyhnat a zavřít,,

|  9 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…