Program, který ztroskotal: Před dvěma lety do ČR přiletělo 18 Syřanů studovat, ale...

09.12.2017 13:31

Před dvěma lety přiletělo do Čech 18 syrských studentů, kteří se v rámci vládního programu Nové elity pro Sýrii měli naučit česky, vystudovat díky stipendiu od ministerstva školství a následně se vrátit do poválečné Sýrie. Jak však píší dnešní Lidové noviny, situace se zkomplikovala.

Program, který ztroskotal: Před dvěma lety do ČR přiletělo 18 Syřanů studovat, ale...
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

Většina studentů se sice vskutku zapsala na české vysoké školy, nyní se však komplikuje jejich návrat. Na západ studenti odejít nechtějí, domů, kde zuří válka, nemohou. Odmítá je pustit například i Jordánsko, odkud k nám do uprchlických táborů dorazili.

Jordánci oficiálně skutečnost, proč drží syrské studenty v Česku, nijak nezdůvodnili. A jak píší Lidové noviny, nezná je ani český ambasador v jordánském Ammánu, jenž program koordinuje.

A nad programem žehrá také Bezpečnostní informační služba (BIS), jež od počátku upozorňovala, že jde o bezpečnostní riziko. Mimo jiné nyní uvedla, že naplnění hlavního cíle programu, což znamená napomoci stabilizaci a rozvoji Sýrie, nelze reálně očekávat.  

Noví stipendisté tak v rámci tohoto programu do Česka již nedorazí. Hodnocení programu se pak dočkáme až v roce 2022, kdy se ze Syřanů již skutečně stanou vysokoškoláci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…