Prohibice nic nezmění. Naopak ublíží poctivým

15.09.2012 15:35

Šedá ekonomika si podle Unie výrobců a dovozců lihovin (ÚVDL) svoji cestu najde, poškozeni státem vyhlášenou prohibicí však budou jen poctiví prodejci. Unie o tom informovala v sobotu v návaznosti na mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví omezující prodej alkoholu na celém území ČR.

Prohibice nic nezmění. Naopak ublíží poctivým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bar, ilustrační foto

"Obáváme se, že černý trh se v reakci na prohibiční zákaz ještě více rozbují a že obětí nezodpovědného jednání pokoutních výrobců a prodejců nekvalitního nebezpečného alkoholu bude naopak přibývat," uvedl prezident ÚVDL Petr Pavlík. Podle jeho slov zákaz přinese velké ekonomické škody nejen členům unie, ale projeví se rovněž i značným výpadkem příjmů do státního rozpočtu.

Musí se bojovat proti černé výrobě

Ani sebepřísnější zákaz však podle něho nic nevyřeší a stát by měl soustředit své veškeré úsilí na potírání bující černé výroby a prodeje alkoholických nápojů. "Jen tak lze šetřit zdraví a životy obyvatel," dodal Pavlík s tím, že ÚVDL se již deset let bezvýsledně snaží přimět státní orgány k razantnímu zásahu proti černému trhu.



"Myslím si, že tento plošný zákaz prodeje alkoholu může mít pro malé prodejce značkových lihovin fatální následky. Zvláště v době hospodářské krize, kdy poptávka po tomto zboží klesla na nejnižší úroveň, kterou za 20 let provozu naší prodejny pamatujeme," uvedl důvěryhodný zdroj Mediafaxu, který si nepřál být jmenován a dodal: "Ztráty půjdou do tisíců za den, což může být, a pro mnohé malé prodejce také bude, likvidační."

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

Podle slov obchodníka se o problému s falešným alkoholem ví už poměrně dlouhou dobu a úřady na něj byly upozorňovány jak ze strany zákazníků, tak ze strany prodejců a výrobců. "Na naší prodejně jsme zaznamenali mnoho stížností na takzvané večerkové zboží, jako jsou například kyselý fernet nebo pálivá becherovka, na které nás upozorňovali zákazníci," doplnil prodejce lihovin s tím, že takováto upozornění nechávala příslušné orgány několik let chladnými. "Nevím, jestli jde o laxnost přístupu při kontrolách problémových prodejen, nebo o nedostatek pravomocí úřadů, ale současná situace je jen eskalací problému, o kterém víme již dlouho," zakončil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…