Prohibice v Česku: Z obchodů zmizel alkohol, hledají se viníci

15.09.2012 13:20

Velkým obchodníkům stačilo jen několik desítek minut, aby začali lahve tvrdého alkoholu stahovat z prodeje. Kdo to nestihl do zavírací doby, sklízel lahve z regálů během rána. Postupně odstraňují lihoviny i restaurace, hotely, bary a menší prodejci. Všichni teď mohou nabízet pouze pivo, víno a nízkoprocentní alkoholické nápoje, čímž přichází a velkou část tržeb. Dodržování nařízení kontrolují policisté.

Prohibice v Česku: Z obchodů zmizel alkohol, hledají se viníci
Foto: hns
Popisek: Prohibice, ilustrační foto

Moravskoslezská policie zadržela v souvislosti s metanolovou kauzou další dva lidi. Osm lidí je obviněno, tři z nich jsou ve vazbě. Zadržení jsou podezřelí ze spáchání trestných činů ohrožování zdraví závadnými potravinami a z porušení různých předpisů, které souvisejí s intoxikacemi nebo daňovými delikty. Uvedla to policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Policisté také prohledali přes dvacet bytů i nebytových prostor. "Je to časově velmi náročné. V některých případech počet zajištěných položek přesahuje šest tisíc," řekla České televizi mluvčí. Na Novojičínsku odhalila policie nelegální stáčírnu s asi pěti tisíci litry podezřelých lihovin.

Mezi podezřelými je i jedna žena. Uzná-li soud obviněné vinnými, mohou počítat s trestem ve výši až deset let vězení. Zlínští kriminalisté obvinili další dva muže ze Zlínska z porušení předpisů o nálepkách a jiných předmětech k označení zboží. Těmto obviněným hrozí až tříletý trest vězení.

Alkohol postupně zmizí z regálů

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil plošný zákaz prodeje a nalévání lihovin s obsahem alkoholu od 20 procent v pátek po 19. hodině živě ve vysílání České televize. Do dvou hodin nato už byly regály s tvrdým alkoholem v obchodech ohraničené páskou. Zaměstnanci pak lihoviny postupně odváželi do skladu.

Některé obchody tak rychle reagovat nestačily. "Naše reakční doba se však vzhledem ke složitosti systémů pohybuje v řádu několika hodin. Naši zaměstnanci jsou průběžně informováni o opatřeních a krocích, které je nutné podniknout," uvedla ve svém vyjádření společnost Tesco.

Tvrdý alkohol musí zmizet i z regálů menších prodejců, z barů, restaurací nebo klubů. Zákazníci tak pro několik příštích dnů až týdnů mohou kupovat jen pivo, víno a slabé lihoviny.

Necelou hodinu po vyhlášení prohibice se na kontroly vydali policisté. "Policejní hlídky zatím upozorňují na zákaz prodeje a rozlévání alkoholu. Kontroly budeme samozřejmě provádět až do odvolání zákazu," sdělila ČT mluvčí Policie ČR Karlovarského kraje Zdenka Papežová.

Potvrdila se otrava u dalších lidí

Dva pacienti, kteří byli hospitalizováni v třinecké nemocnici, byli otráveni metylalkoholem. Potvrdily to testy. Zjištění oznámila lékařka nemocnice v Třinci Mariola Bocková. Muž, který byl ve vážnějším stavu, dostává norský lék fomepizol, který může otrávené methylalkoholem zachránit, případně i zmírnit následky škodlivého metanolu.

"Pacient leží na ARO a je stabilní. Je napojen na dialýzu," řekla lékařka. Mužova příbuzná, která měla v těle výrazně menší dávku jedovatého alkoholu, je v lepším stavu. "Koupili si přesně takovou láhev tuzemáku, jakou ukazovali v televizi," řekla Bocková.

Počet obětí otravy metyalkoholem se vyšplhal k číslu devatenáct. Nejvíce z nich, jedenáct, zemřelo v Moravskoslezském kraji. Další postižení utrpěli doživotní následky. Jedním z důvodů, proč ministerstvo zakázalo v celé zemi prodej a nalévání tvrdého alkoholu, je podle Leoše Hegera rozšíření otrav závadným alkoholem do Prahy a dalších krajů České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…