Projednávání „lex Babiš“ se zvrhlo v debatu na ostří nože. „Bolševiku, trockisto,“ létalo Sněmovnou

02.09.2016 16:20

Poslanci se ve Sněmovně zase jednou pohádali. Předmětem sporu byl zákon o střetu zájmů, mnohými zvaný Lex Babiš. Na jeho straně stál Martin Komárek, proti němu celá TOP 09. A tahala se špína z dob dávno minulých. Informuje Aktuálně.cz.

Projednávání „lex Babiš“ se zvrhlo v debatu na ostří nože. „Bolševiku, trockisto,“ létalo Sněmovnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Páteční debata o zákonu o střetu zájmů ve Sněmovně proběhla na ostří nože. Přítomní poslanci se nebáli sáhnout do hloubi totality, ve snaze přijít s co nejostřejším vyjádřením na stranu svých soupeřů. A proto padala „označení jako trockista, bolševik nebo soudruh Stalin.“

Zákon zvaný Lex Babiš totiž vyvolal velké vášně. Jeho hlavním kritikem se stal Martin Komárek, poslanec Babišova hnutí ANO. „Omezování podnikání je nemravné. Nemůžeme politikům říkat, aby se buď drželi podnikání, nebo aby se věnovali veřejné službě. Právníkům, které lidi nemají moc rádi, také nikdo neříká, aby přestali pobírat palmáre, pokud se dají na politiku,“ argumentoval.

V tu chvíli však přestala být debata jakkoliv věcná a začaly osobní útoky. Jako jeden z prvních po Komárkovi vystřelil Martin Plíšek z TOP 09. „Když jste byl v MF Dnes, tak jste kritizoval u Víta Bárty z Věcí veřejných propojení politiky s byznysem. A teď, když se to týká vašeho chlebodárce, tak vám to nevadí,“ prohlásil na Komárkovu adresu. Ten mu oplatil stejnou mincí, když zopakoval jeho slova o chlebodárci a zmínil předsedu TOP 09 Kalouska.

Celý text zde

„Bohužel, od bývalého bolševika a člena SSM nevím, zda je to pocta, nebo urážka,“ kontroval Komárkova slova o tom, že je trockistou, poslanec ČSSD Jan Chvojka. „Soudruh Stalin by se divil, že dnes nevíme, zda je označení trockista pocta, nebo urážka,“ navázal na něj poslanec Pavel Blažek.

V závěru však i přes žhavou debatu, kterou musel předseda schůze Jeroným Tejc uklidňovat, zákon těsně prošel. „Těsnou většinou hlasů výbor poslal do pléna ke schválení návrh Chvojky, aby člen vlády, který má ve firmě více jak čtyřicetiprocentní podíl, do dvou měsíců po nástupu do kabinetu v podnikání skončil.“

Prošel přitom i návrh Martina Plíška, který zamezuje rozdělování dotací a investic mezi společnosti, v nichž mají členové vlády alespoň čtvrtinový podíl.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…