Propad! Lidé se bojí investovat. Dva roky po volbách už viní vládu. Zkušený politik účtuje

10.09.2023 19:20 | Komentář

EVROPAN LIBOR ROUČEK „Když se podíváme do našeho Parlamentu, z toho bolí oči. Dokud si to neuvědomí, nevidím světlo na konci tunelu.“ Bývalý místopředseda Evropského parlamentu a někdejší redaktor Hlasu Ameriky tepe českou politickou elitu a srovnává s Německem, odkud v sobotu odjel. „Jiná politická kultura, než je u nás. Nikdo neobstruuje, nikdo tady nic neblokuje. Na všechno je vyhrazený přesný čas,“ uvedl.

Propad! Lidé se bojí investovat. Dva roky po volbách už viní vládu. Zkušený politik účtuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti vládě na Malostranském náměstí

„Neprojednává se konsolidační balíček, ale rozpočet na příští rok,“ komentuje události posledních dnů v Německu Libor Rouček, který navštívil Berlín. „Jiná politická kultura, než je u nás. Nikdo neobstruuje, nikdo tady nic neblokuje. Na všechno je vyhrazený přesný čas. Na počátku samozřejmě mluví kancléř jako předseda vlády. Čtení rozpočtu probíhá v kultivované podobě. Samozřejmě že kritizují, velmi fest, jak se říká,“ dodal s tím, že jde ovšem o debatu kultivovanou.

„První čtení rozpočtu na příští rok probíhá v kultivované podobě. Ne jako u nás, aby sedmadvacet hodin schvalovali program schůze,“ kritizuje české poměry. Pokud by se něco podobného jako u nás dělo v Německu nebo v Evropském parlamentu, tak se podle něj „rozpadne“.

A ostřeluje českou politickou scénu dál: „Dokud se to nevyřeší, nikam se nepohneme jak politicky, tak ekonomicky. Ano, teče nám do bot. Na tom se shodnou hospodářské svazy i odbory. Jenže problémy se nevyřeší samy. Je potřeba, aby pomocnou ruku podala i politika, to znamená vláda i Parlament. Když se podíváme do našeho Parlamentu, z toho bolí oči. Dokud si to neuvědomí, nevidím světlo na konci tunelu. Jestli se z těch problémů dostaneme do budoucna? Říkám to dlouhodobě, nemáme potenciál a základnu k dalšímu ekonomickému růstu. Co jsme u nás měli? Např. automobilky, to je dobře. Abychom se dostali do vyšší ligy, potřebujeme další průmysl a ekonomiku budoucnosti. Pokud to politici nechtějí vidět, budou stále zaostávat,“ popisoval.

„Upozorňuji na to několik let. Jsem stále v zahraničí. Je těžké přenést to do české praxe. Dokud si to neuvědomíme, budeme zaostávat,“ dodal.

Jasný vývoj v Německu: Vítr, slunce, biomasa

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25737 lidí
Návštěvu Berlína ukončil bývalý místopředseda Evropského parlamentu o víkendu. Všímá si stále i běžných rozdílů zřetelných na první pohled. „Upravené vesnice, silnice, lidé mají posekané zahrádky, natřené domy. U nás to v některých regionech není. Tohle za nás neudělá žádná Evropská unie, žádné NATO,“ upozorňuje. „Když přijedete do Německa, uvidíte řadu solárních panelů. Větrníků je tolik, že například v červenci podle německých statistik 79 procent elektřiny pocházelo z obnovitelných zdrojů. To znamená vítr, slunce, biomasa. My v dlouhém českém skepticismu toto popíráme. Nyní zjišťujeme, že jde o energii budoucnosti. Mezitím vyspělé země, jako je Dánsko nebo Rakousko, jsou mnohem dál,“ dodává.

„Mám Česko a Čechy rád. Toho, co děláme, si velmi vážím. Jen bychom mohli více porovnávat. Když někde něco dělají lépe, mohli bychom to převzít,“ podotkl s tím, že se nám změny v oblasti obnovitelných zdrojů nevyhnou a vývoj je jasný.

Samozřejmě sděluje i politickou stránku věci: „Je jednoznačně vidět, že němečtí Zelení to ve svém ajfru přehnali. Například když budou nutit lidi, aby si pořídili tepelná čerpadla a přestavěli domy během několika let, to samozřejmě narazí. Ani všichni Němci na to nemají. Když se podíváte na průzkumy veřejného mínění. Němečtí Zelení ztrácejí a nahoru jde euroskeptická, krajně pravicová strana AfD. Má snad dvacet procent. Je dobré se dívat, jak to dělají jinde, vyvarovat se chyb, které dělají, a pak se posuneme dopředu. Jen se o to musíme snažit,“ podotkl.

Česká republika si podle Roučka vytvořila dobré jméno, jenže to nestačí. „Vývoj jde dál. Nemůžeme pořád křičet radostí stejně, jako když jsme vyhráli v Naganu. Nelze usnout na vavřínech, ale dělat proto, co se dá. Nelze usnout na vavřínech,“ komentoval.  

Světlo na konci tunelu? „Když si to spočítáme na roky…“

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Generali Investment se 81 procent Čechů obává vládního konsolidačního balíčku. „Lidé z chudších i středních vrstev mají obavy o budoucnost. Vidí, že se ekonomika neubírá správným směrem. Mzdy o šest nebo sedm procent rostou, ale za čtvrtletí například ztrácíte čtyři procenta. Když si to spočítáme na dva roky. Naše reálné příjmy a životní úroveň se snížila o nějakých dvacet až pětadvacet procent. To jsme nikdy nezažili. Ani za reálného socialismu. Ani po roce 1989, kdy se totálně přepracovávalo celé národní hospodářství a plánované ekonomiky na tržní,“ uvedl. „Najednou, po třiatřiceti letech, vidíme takový propad. Nevidíme světlo na konci tunelu. To je špatná zpráva pro celou ekonomiku. Když mají lidé trošku nastřádaných peněz, tak se zase bojí investovat. Nelze se divit tomu, že téměř dva roky po minulých volbách do Poslanecké sněmovny dávají vinu současné vládě,“ popsal.

Další věc je, jakým způsobem se vláda snaží tyto problémy řešit. „Již dlouhé měsíce neustále, skoro dennodenně, s výjimkou dovolených, do lidí neustále hustí, že je potřeba udělat konsolidační balíček, šetřit a nelze investovat do tohoto nebo do onoho. To má pak na celou ekonomiku velký dopad,“ vzkázal.

Česká vláda bohužel podle Roučka totiž nikdy neřekne, že je potřeba nejenom šetřit, ale také vybrat více daní, a to hlavně daní od nejbohatších skupin, a zavést progresivní daň. „U nás je maximálně třiadvacet procent. Ve všech ostatních státech, jako je Francie, Amerika, Británie a Austrálie, je někde kolem padesáti procent. Všimněte si, to je u nás tabu. O tom nemluví vláda ani opozice vedená ať Andrejem Babišem, Tomiem Okamurou nebo panem Rajchlem. Proč? Protože by museli platit více na daních. Lidé pak mají pocit, že vláda pracuje na jejich úkor, protože na nejbohatší nesáhne,“ uzavřel.   

Ve čtvrtek a v pátek se konala slavnostní akce k 25. výročí založení Česko-německého fondu budoucnosti. Občanskou slavnost zaštítil spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…