Prostě to zařídíme? Takové řeči na řešení uprchlické krize nestačí, přiletělo z rádia od Romancova

28.08.2015 7:53

Politický geograf Michael Romancov vzkázal politikům prostřednictvím vysílání v Ranním Plusu Českého rozhlasu, že nestačí populisticky odmítat uprchlíky. Podle něj není možné běžence zastavit, neboť Evropa je otevřený prostor, takže je proto důležitější se ptát, co je možné udělat proto, aby lidé do Evropy vůbec nepřicházeli.

Prostě to zařídíme? Takové řeči na řešení uprchlické krize nestačí, přiletělo z rádia od Romancova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

„Stabilizovat situaci v jejich mateřských zemích, ale to je na strašně dlouhou dobu,“ uvedl k tomu Romancov. Zároveň podotkl, že je možné, že současný proud běženců zastaví příchod zimy. 

Jak následně geograf uvedl, Evropa stojí na rozcestí, zda opustí své hranice a začne měnit situaci v zemích, odkud k nám migranti přicházejí, nebo zda vsadí na snahu opevnit své hranice a na nich začít s migranty bojovat. 

  • Původní text ZDE

Podle Romancova je však především nutné změnit populistickou rétoriku. „Rétorika typu ‚prostě to zařídíme‘, kterou například úspěšně použilo hnutí ANO, jak vidíme, nefunguje, protože zařídili velký kulový,“ nechal se slyšet. Nepomůže dle něj ani rétorika, že tu uprchlíky nechceme. „Musíme být připraveni efektivním způsobem zasáhnout, ne jen odmítat. To je to, od čeho politiky máme, ne jen od těch řečí,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…