Proti Istanbulské úmluvě. Ve Sněmovně se sbírá odpor

20.07.2023 17:23 | Monitoring

Ideologický text Istanbulské úmluvy nepotřebujeme. To jsou slova místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu Jana Skopečka (ODS), který ve středu vystoupil spolu s dalšími poslanci po jednání u kulatého stolu, jehož se zúčastnili zákonodárci napříč spektrem. Samozřejmě že zaznělo také jednoznačné odmítnutí násilí na ženách.

Proti Istanbulské úmluvě. Ve Sněmovně se sbírá odpor
Foto: Archiv Jana Skopečka
Popisek: Jan Skopeček (ODS)

Skopeček ve svém vystoupení uvedl, že politici, kteří se kulatého stolu zúčastnili, jsou přesvědčeni, že je třeba potírat a trestat násilí na ženách. „Jsme ale zároveň přesvědčeni, že k tomu nepotřebujeme ideologický text Istanbulské úmluvy,“ uvedl Skopeček. 

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí
Poslanec Patrik Nacher (ANO) k jeho slovům dodal, že je rád, že jde o téma nadstranické. „Sešli jsme se tu jak zástupci opozice, tak i vládní koalice. Co mi ale vadí, je debata, jejíž součástí je nálepkování. Pokud je potřeba novelizovat legislativu, pojďme to udělat i bez Istanbulské úmluvy,“ uvedl Nacher. 

„Není pochyb o tom, že násilí je nepřijatelné, ať se týká žen, mužů, dětí nebo seniorů. Abychom šli správnými a účinnými cestami v prevenci proti násilí, které mezi lidmi skutečně narůstá, musíme pochopit jeho kořeny. V druhém desetiletí 21. století to rozhodně není historicky dané soupeření mezi ženami a muži o moc, o kterém hovoří preambule Istanbulské úmluvy,“ řekla poslankyně Nina Nováková (KDU-ČSL).

Skupina poslanců se tématu věnovala již na řadě seminářů, které proběhly na půdě Sněmovny i Senátu PČR. Tyto kulaté stoly budou pokračovat. „My rozhodně nechceme téma uměle zdržovat, jde nám především o debatu,“ ubezpečil Skopeček.

Stejné odmítavé prohlášení zveřejnil Skopeček i na svém facebookovém profilu.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hm,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusezlatík , 20.07.2023 17:59:05
a nakonec to stejně schválí, stejně jako manželství pro všechny, proti kterému se taky kriticky vymezují a přitom už to prošlo prvním čtením. Jediná politická strana, která oba tyto nesmysly konzistentně odmítá je SPD. Stejně tak i odmítá vazalskou obrannou smlouvu s USA, kterou podpořili poslanci pětislepenice a dokonce i mnozí poslanci ANO, kdy pouze čtyři odvážní ANOňáci hlasovali proti a 16 se jich alibisticky zdrželo.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…