Proti politické tísni a prezidentu Zemanovi dorazily před Hrad demonstrovat desítky lidí

15.08.2019 21:12

Několik desítek lidí dnes večer před Pražským hradem demonstrovalo proti „politické tísni u nás i ve světě“. Hlavním tématem projevů řečníků byl prezident Miloš Zeman, který podle nich porušuje Ústavu a „není hoden prezidentského majestátu“. Účastníky zvali pořadatelé také na nadcházející protestní pochod 21. srpna, který pořádá kampaň Milion chvilek pro demokracii.

Proti politické tísni a prezidentu Zemanovi dorazily před Hrad demonstrovat desítky lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Dnešní akci svolal Klub na obranu demokracie a Klub angažovaných nestraníků. Kromě jeho zástupců vystoupili také političtí aktivisté, signatáři Charty 77 nebo kandidát KDU-ČSL do Parlamentu a Senátu Hayato Okamura. Také on připomněl minulé demonstrace. „Nenecháme se strhnout k nenávisti a násilí. Obdivují nás za to v cizině,“ uvedl ve svém projevu. Připomněl také protesty v Hongkongu a v Moskvě.

Mluvilo se také o výročí okupace Československa vojsky Rudé armády 21. srpna 1968. „I bez tanků se dnes člověk zase začíná cítit, jako by tu byly,“ řekl za komunismu vězněný chartista Heřman Chromý.

Dnešní podvečerní akce začala drobným konfliktem pořadatelů s kameramany Raptor TV. Řečníci vyjádřili nesouhlas s tím, aby je kamera televize, která podle nich „slouží komunistům“, natočila. Strkanici museli uklidňovat přítomní policisté.

Naposledy se proti Zemanovi na Hradčanském náměstí protestovalo 6. srpna. U sochy Tomáše Garrigua Masaryka se sešlo několik stovek lidí. Demonstraci Zastavme Zemana pořádala Iniciativa na obranu hodnot demokracie Masaryk. Podobné setkání iniciativa organizovala už 23. července.

Pochod pořádaný kampaní Milion chvilek pro demokracii je plánován na středu 21. srpna. Pochodem z Václavského náměstí na Hrad chce připomenout výročí událostí z 21. srpna 1968. Na poslední demonstraci, kterou spolek Milion chvilek pořádal v červnu na pražské Letné, dorazilo podle odhadů asi čtvrt milionu lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…