Protikorupční Janeček chce Klausovi přišít velezradu. Napsal o tom senátorům

23.01.2013 15:16

Senátoři by prý měli posoudit, zda prezident Václav Klaus vyhlášením své amnestie nespáchal velezradu. V dopise adresovaném horní parlamentní komoře to píše podnikatel a protikorupční aktivista Karel Janeček. Jménem svým i několika občanských organizací požádal o posouzení prezidentova jednání.

Protikorupční Janeček chce Klausovi přišít velezradu. Napsal o tom senátorům
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček

„Téměř každý den se objevují stále další a další informace, jaká trestní stíhání pachatelů nejzávažnějších hospodářských trestných činů mají být na základě amnestie zastavena. To v nás vyvolává důvodné podezření, že zvláště rozhodnutí o čl. II této amnestie pravděpodobně nebylo náhodné, ba naopak, že mohlo jít o předem připravovaný úmysl,“ píše Janeček senátorům.

V dopise, z něhož obsáhle cituje server Aktuálně.cz, rovněž připomíná zákonnou definici velezrady jakožto jednání, „směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu.“

Prezident podle signatářů dopisu jednal v rozporu s Listinou práv a svobod a zároveň překročil své ústavní pravomoci. „Upřednostnil důvodně vyšetřované podezřelé pachatele závažných hospodářských trestných činů před jejich oběťmi. Poškodil tím i obraz ČR v zahraničí. Jeho závažný čin nesmí upadnout v zapomnění, nestačí jej jen morálně odsoudit, je třeba mu dát jasnou právní kvalifikaci,“ píše se v dopise.

Prezident je podle nich ze svého jednání sice neodpovědný, ale výjimkou jsou prý případy, kdy jeeho jednání směřuje proti základním hodnotám demokratického řádu ČR. „A právě proto by měl prezident republiky nést za svůj čin plnou odpovědnost,“ vysvětlují.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…