Protikorupční fond vyčetl Drábkovi předražený systém. Lži, tvrdí ministerstvo

15.04.2012 20:23

Podle Nadačního fondu proti korupci už ministerstvo práce utratilo většinu ze dvou miliard korun určených na nákup nového systému pro úřady práce. Další utrácení peněz chtějí aktivisté z fondu zarazit. Ministerstvo v čele s Jaromírem Drábkem (TOP 09) se ale ohradilo a zjištění označilo za lži. Informuje server Týden.cz.

Protikorupční fond vyčetl Drábkovi předražený systém. Lži, tvrdí ministerstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Radim Jančura, člen správní rady protikorupčního fondu, na skutečnost upozornil Úřad pro hospodářskou soutěž (ÚOHS). Chce tak zabránit promrhání posledních 700 milionů korun. „Je to nejhorší případ korupce,“ tvrdí zakladatel fondu Karel Janeček.

Ještě je možné 700 milionů zachránit, tvrdí fond. To je mimo realitu, odpovídá ministerstvo

Fond na částku 700 milionů přišel při zkoumání smluv, které uzavřelo ministerstvo práce na zprovoznění systému na vyplácení sociálních dávek. Úředníci z ministerstva to ale označili za lži a uvádějí zcela jiná čísla.

„Odhady fondu o utrácení stamilionů od léta loňského roku k přípravě systému jsou naprosto mimo realitu,“ reagovala na serveru Týden.cz mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová.

Ministerstvo spustilo nový systém na začátku letošního roku a za první tři měsíce prý utratilo částku ve výši zhruba 52 milionů korun. V loňském roce za tři měsíce zaplatilo přibližně 95 milionů korun. Náklady ministerstva tedy podle Plívové nepřekročily 147 milionů korun. Uvedl server Týden.cz.

Do účtů ministerstva nikdo nevidí

"Moc tomu nevěřím, protože do účtů ministerstva nikdo nevidí. Ale jestli je to pravda, tím lépe," řekl specialista na veřejné zakázky Tomáš Pfeffer, který spolupracoval na analýzách pro protikorupční fond.

Fond označil další investice do nového systému za naprosto zbytečné. Prý by stačilo rozvíjet síť, s jejíž pomocí se dávky vyplácely dosud. Stálo by to prý pouze desítky milionů korun ročně.

To ale vyvrací mluvčí ministerstva Plívová: "Jde o nepravdivé tvrzení. Jen v loňském roce bylo na provoz a údržbu systémů vynaloženo cca 470 mil. Kč, z toho 90 milionů korun na rozvoj systému."

Problematické je nevypsání výběrového řízení

Pfeffer se o tom nechce přít, ale upozornil na to, že fond nenapadá cenu, nýbrž skutečnost, že ministerstvo neuspořádalo výběrové řízení.

Server Týden.cz připomíná, že ministerstvo smlouvy o novém informačním systému tajilo, dokud je nezveřejnil Nadační fond proti korupci. Drábek se také vyhýbal vysvětlování dvoumiliardové zakázky a mnohokrát si protiřečil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…