Protikorupčních policistů může dál ubývat, varuje Bradáčová

10.06.2012 18:36

Během posledních let odešlo z protikorupční policie tolik lidí, kolik v ní nyní pracuje – tedy kolem tří set policistů. Hlavní problémy jsou totiž stále stejné. Neplacené přesčasy nebo zastaralá technika. Státní zástupkyně Lenka Bradáčová se obává, že budou čím dál více odcházet i zkušení kriminalisté.

Protikorupčních policistů může dál ubývat, varuje Bradáčová
Foto: hns
Popisek: Corrado Cattani v sukních Lenka Bradáčová

Za posledních pět let odešlo z protikorupční jednotky tři sta policistů. Přesto že jsou teď kriminalisté v souvislosti s kauzou Davida Ratha spíše chváleni, pořád hrozí, že budou odcházet další do soukromého sektoru. Třeba i zkušenější.

Na jaře totiž odešel např. elitní policista Petr Vincenz, jenž pomáhal rozjet Rathův případ. Nakonec však raději odešel do civilu. "Bohužel existuje reálné nebezpečí, že ho mohou následovat i další kvalitní policisté,“ uvedla pro server iHNed.cz ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

"Nepříjemné jsou především odchody zkušených policistů. To pak komplikuje vyšetřování složitých kauz,“ dodala.

Kriminalisté se ale potýkají v práci s několika problémy. Velice často používají zastaralou techniku a slouží neplacené přesčasy. Každý člen týmu policistů, který zdárně dokončil Rathův případ, dostal od policejního prezidenta Petra Lessyho 15 tisíc prémii. Na víc totiž nebylo. „To je tak na hodně ojetého mopeda,“ komentoval to nedávno v HN ministr vnitra Jan Kubice.

Podle Bradáčové však ti, kteří pracují déle v protikorupční policii, to nedělají ani tak pro peníze, jako z nadšení pro věc. „Jejich nadšení a elán ovšem nesmí stát zneužívat. Ti lidé také mají potřebu nějakých sociálních jistot, a pokud jim je stát nezajistí, je logické, že jdou jinam,“ varuje státní zástupkyně.

Šéf jednotky Tomáš Martinec proto slíbil zlepšení podmínek kriminalistů. "Investovali jsme značné finanční prostředky na nákup operativní techniky a došlo i k posílení vozového parku,“ uvedl mluvčí Jaroslav Ibehej.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…