Protikorupčník Ondráčka vyjádřil v ČT zděšení z Nagyové a jejích "dárků"

02.03.2014 13:13

David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International, je při sledování kauzy Nagyová přímo zděšen z toho, co všechno je v Česku možné. Jednoznačně se ukazuje, že co nejrychleji potřebujeme služební zákon. Nesmíme ho však šít horkou jehlou. Čeho by se úředníci měli dočkat, alespoň podle Ondráčkova názoru?

Protikorupčník Ondráčka vyjádřil v ČT zděšení z Nagyové a jejích "dárků"
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Šéf Transparency International David Ondráčka v pořadu Hyde Park

Hostem nedělních Otázek Václava Moravce České televize byl ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka. Komentoval především korupční kauzu lobbisty Iva Rittiga. „Obvinění se zatím týká dopravního podniku, ... ale potom směřuje na praní špinavých peněz, takže já předpokládám, že policie má i informace ze zahraničí,“ poznamenal ředitel TIC, který doufá, že se podaří rozkrýt síť firem, přes které peníze tekly.

Kde se musí zastavit úřední horlivost?

Korupční prostředí obecně by v Česku mohlo být omezeno právě skrze služební zákon. Za naprosto nepřijatelnou totiž považuje situaci, ve které „lobbisté“ nosí dárky někdejší šéfce Úřadu vlády Janě Nagyové (dnes Nečasové), aby se jim otevřely dveře dále. „I pokud budete mít dokonalý služební zákon, tak i tehdy musí politik znát svou roli a nepůsobit jako prostředníci při předávání dárků. To rozhodně není prací úředníků,“ zdůraznil Ondráčka.

Úředníci by tedy na příště měli mít jasně řečeno, kde končí jejich pracovní nasazení. Vláda navíc může ukázat, že boj s korupcí myslí vážně, pokud ustaví vládní výbor pro obsazování klíčových orgánů státních a polostátních firem. „Mně přijde takováto myšlenka výboru správná," poznamenal Ondráčka. Lidé, kteří by chtěli ve státních či polostátních firmách pracovat, by měli předstoupit před tento výbor a představit svou vizi. „Pokud nějaký kandidát přes výbor neprojde, ale ministr řekne, já ho v té firmě stejně chci, tak by měl své stanovisko obhájit veřejně," podotkl dále ředitel TIC.

Stranou jeho pozornosti nezůstalo ani působení šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka, který prosazuje podporu výstavby bioplynových stanic. Ty ale buduje právě Agrofert, v jehož orgánech působí i Faltýnek. Podle Ondráčky i zde hrozí potenciální problém a veřejnost musí situaci pečlivě sledovat.

Ohledně služebního zákona nejsem příliš optimistický

Ohledně projednávání služebního zákona ale Ondráčka není příliš optimistický. Zákon, který prošel v prvním čtení sněmovnou, je podle ředitele TIC velmi nedokonalý a je otázka, zda by nebylo na místě smést ho úplně ze stolu. Zatím totiž neviděl onen komplexní pozměňovací návrh, kterým často argumentují politici vládní koalice. Rychlost, s jakou je teď zákon přijímán, je prý jednoznačně škodlivá. „My především chceme, aby to bylo uděláno dobře,“ zdůraznil Ondráčka.

Smyslem služebního zákona podle Ondráčky je, aby měl úředník perspektivu růstu, pokud bude pracovat pro státní správu. Zároveň musí mít „krytá záda“ a vědět, že může být úředníkem dlouhá léta, ale zároveň musí být flexibilní, aby ho bylo možné přesouvat na jiné úřady v rámci státní správy, pokud to bude třeba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…