Protikuřácký zákon si zahrává s trpělivostí nejen restauratérů. Poškozených má být mnohem více

30.11.2016 18:31

Protikuřácký zákon, který se má příští týden opět objevit na programu sněmovny, nevadí jen kuřákům, případně nekuřákům, ale hlavně majitelům kaváren, čajoven, restaurací a malých hospod. Všichni chápou, že regulovat přísněji kouření by se asi mělo, nikdo ale nerozumí tomu, proč se neustále mění doslova každý měsíc podmínky a pravidla, kde a jak zakázat kouřit.

Protikuřácký zákon si zahrává s trpělivostí nejen restauratérů. Poškozených má být mnohem více
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

V současnosti platné úpravě protikuřáckého zákonu se sami restauratéři mohou rozhodnout, zda bude jejich provozovna kuřácká, anebo nekuřácká. Většina z nich volila cestu stavebních úprav a oddělení prostor pro kuřáky a nekuřáky. Včetně pořízení výkonné vzduchotechniky je to stálo nemalé peníze, které se v tržbách zdaleka ještě nevrátily. Po schválení právě projednávaného protikuřáckého zákonu to bude opět úplně jinak a náklady na stavební úpravy svých provozoven již nikdy neuvidí.

Cigarety jako politická zbraň

Jednoduché to nemají kavárníci a restauratéři ani se současnou novelou protikuřáckého zákona. Ta mimochodem povolovala původně kouřit vodní dýmky. Snad i proto si majitel kavárny v centru Prahy, který nechce být jmenován, pořídil hned několik vodních dýmek a chtěl změnit koncept své hojně navštěvované kavárny. Protikuřácký zákon byl ale sněmovnou nakonec neschválen, došlo k velkým hádkám mezi koaličními politiky a tato novela byla překvapivě nakonec opět vrácena na program sněmovny. Jsou v ní zapracovány některé pozměňovací návrhy, jiné zase ne. Z rozhodnutí samotného premiéra Sobotky byly například škrtnuty navrhované a původně schválené kuřárny poslance Marka Bendy, podle všeho se ale nově zakážou i vodní dýmky, které předtím zákon také toleroval.

„Pokud je nějaká čajovna postavená na konzumaci smrtících výparů, tak ji zavřeme,“ řekl pro LN jeden z nejhlasitějších kritiků vodních dýmek, poslanec Rostislav Vyzula. Podle něj jsou vodní dýmky možná ještě nebezpečnější než normální cigarety.

Jde prý o nebezpečný společenský trend, který by bylo vhodné zarazit už proto, že popularizuje kouření mezi mladými. Je rozšířená lež, že vodní dýmky jsou zdravější než cigarety. Není tomu tak, tvrdí Vyzula. „Vodní dýmky obsahují nikotin, dehet, arsen, olovo, mají větší podíl oxidu uhelnatého než běžné cigarety. Navíc ve vodní dýmce nalezneme – na rozdíl od cigaret – karcinogenní zplodiny z uhlí,“ bojuje proti vodním dýmkám Rostislav Vyzula.

Vodní dýmky budou připomínat namyšlené chování českých politiků

Co s nakoupenými vodními dýmkami, předtím akceptovanými, dnes tou nejškodlivější závislostí ze všech, ale snaživý kavárník z centra Prahy udělá? Nic, stejně jako s novou vzduchotechnikou a oddělenými prostory pro kuřáky a nekuřáky. Politici si žijí vlastním životem a na problémy svých voličů nedbají. Třeba vodní dýmky zůstanou na poličkách kavárny jako dekorace a připomenutí namyšleného chování našich politiků při schvalování a neschvalování protikuřáckého zákona.

Co udělat pro zdraví českých vězňů

Vodní dýmky ale nejsou úplně jediné změny, o kterých se bude ve sněmovně v prosinci mluvit. Zdravotní výbor pod vedením Rostislava Vyzuly chce například zakázat řidičům při řízení kouřit, pokud bude v autě dítě mladší osmnácti let. Dokonce se odvolává na zákon, který u nás platil v letech 1932 až 1951. Zpátky do minulosti. Co takhle začít jezdit vlevo a snížit rychlost všude na 50 km za hodinu? Děti tak prý přestanou být bezohledně poškozovány. Otázkou jen je, jak to budou policisté zjišťovat a trestat a proč například nezakázat řidičům na cestách pojídat nezdravé bagety a hamburgery. U řízení je to vyrušuje určitě víc než kouření a příklad pro děti, jak se zdravě stravovat a nepoškozovat své zdraví, to není také zrovna ideální.

Nesmyslných a podobně aktivistických protikuřáckých návrhů zazní zřejmě daleko více. Připraven je například návrh na absolutní zákaz kouření ve věznicích, protože vězni nekuřáci jsou tak vlastně týráni, a může být dokonce podle základních práv a svobod porušen i zákaz mučení vězňů. Co se česká veřejnost asi při projednávání „prioritního“ zákona i pod novým ministrem zdravotnictví Ludvíkem ještě dozví?

Nejde o kouření ani o zdraví obyvatelstva

ANO by nyní mohlo oživit jednoduchý návrh svého poslance Radka Vondráčka, který plošně zakazuje kouření v restauracích. Sám Vondráček si ale nemyslí, že by jeho návrh měl, hlavně u koaličních partnerů z ČSSD, šanci. Podle všeho opravdu nejde o kouření ani o zdraví obyvatelstva, ale jen a jen o politické hrátky s jediným cílem, a to vybojovat si tu nejlepší pozici před volbami. Co si kdo urve teď, už se počítá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…