Protipovodňové zábrany musí zůstat. Ministr Chalupa navíc nařídil hlídky

09.06.2013 18:54

Ústřední povodňová komise v čele s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou dnes v podvečer nařídila všem povodňovým komisím zřídit nepřetržité hlídkové služby za účelem monitoringu srážek a vodních toků. V noci a v pondělí by mělo spadnout 70 až 80 milimetrů srážek. Štáb také vyzval, aby protipovodňové zábrany zůstaly stát.

Protipovodňové zábrany musí zůstat. Ministr Chalupa navíc nařídil hlídky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

V pohotovosti jsou podle serveru Novinky.cz také stovky vojáků, kteří jsou připraveni ihned zasáhnout. Pokud starostové budou jejich pomoc potřebovat, stačí, když o ni zažádají. Krizový štáb také vyzval vedení v obcích, které se nacházejí v ohrožených oblastech, aby vyzkoušelo funkčnost místního informačního systému. Varování platí pro Jihočeský, Středočeský, Plzeňský a Ústecký kraj a také pro hlavní město Prahu.

"Chceme upozornit, aby všichni, kdo jsou v dosahu vodních toků, byli nesmírně ostražití a nesmírně si to hlídali," uvedl premiér Petr Nečas.

Zpravodajská sekce České televize vzhledem k množství srážek a nepříznivé předpovědi počasí zahájila na svých webových stránkách online reportáž.

Hrozí, že hladiny řek porostou

V Plzeňském kraji zůstává na prvním stupni povodňové aktivity jen Berounka a Mže, ostatní toky jsou v normálu. Kvůli množství srážek, které hydrologové předpovídají, mají ale v následujících hodinách obě řeky stoupat. V Ústeckém kraji na Chomutovsku, Lounsku a Děčínsku způsobuje prudký déšť bleskové záplavy. Voda zde zaplavovala sklepy, zahrady a garáže.

Meteorologové upozornili, že hladiny se budou zvyšovat zejména na horním toku Vltavy a v povodí Berounky. Bouřky a prudké deště, které začaly v neděli, by měly pokračovat v noci a hlavně v pondělí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…