Protonové centrum uspořádalo pro své pacienty den dětí s názvem Back to school

16.09.2016 12:50

V areálu Protonového centra ve čtvrtek odpoledne proběhla party pro dětské pacienty, kteří jsou již vyléčení nebo se stále ještě léčí. Děti si během zábavného odpoledne mohly vyzkoušet skákací hrad nebo vtipně pojatou školní třídu. Po sportovním vyžití byla připravena i spousta dobrého občerstvení.

Protonové centrum uspořádalo pro své pacienty den dětí s názvem Back to school
Foto: B. Richterová
Popisek: Dětský den v protonovém centru

Protonová léčba funguje ve světě již od roku 1992 a umožňuje léčbu nádorů v blízkosti životně důležitých orgánů s minimálním poškozením zdravých tkání a s co nejmenšími vedlejšími účinky. Jedná se o jednu z nejperspektivnějších typů léčby 21. století. „Obecně protonová léčba je v České republice dostupná od prosince 2012. Nyní se blížíme k celkovému počtu odléčených pacientů 2000. Protonová léčba je první volbou, pokud je indikována radioterapie u dětí. Samozřejmě je ale vhodná i pro dospělé, například pro mozkové nádory, nádory hlavy a krku, plic, prsou nebo například prostaty,“ dodala pro ParlamentníListy.cz ředitelka Protonového centra Iva Taťounová. 

 

A o jakou formu rakoviny jde nejčastěji? „Nejvíce procent, konkrétně 40 %, máme pacientů s rakovinou prostaty, protože při srovnání s ostatními druhy léčby my časné stadium rakoviny prostaty dokážeme vyléčit během pěti ozařovacích dní. Máme dokonce 97% úspěšnost,“ dodává Taťounová.

Koncem června se centru povedlo uzavřít smlouvu i s pojišťovnou VZP, takže nyní jsou uzavřeny se všemi pojišťovnami. Bylo jednání s VZP složité? „Myslím, že ne, postupovalo to přesně tak, jak by to mělo postupovat. Protonová léčba prokázala svoje správné místo v rámci onkologické péče,“ říká Taťounová. 

 

Celý dětský den se týkal dětí, jejichž léčba je samozřejmě nejcitlivější. Na druhou stranu je ale odborníky nejvíce akceptovatelná a vzhledem ke spolupráci s dětským centrem v Motole začíná léčba u dětských pacientů téměř okamžitě. Pro připomenutí dodává Iva Taťounová, že protonová léčba je od září minulého roku tzv. v zákoně, což znamená, že jsou nastavena přesná pravidla, jak protonová léčba může být hrazena z veřejného zdravotního pojištění, je také součástí vyhlášky ministerstva zdravotnictví. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…