Protřelý mezinárodní poradce promluvil o krvavých záměrech Spojených států

18.10.2014 21:41

Mezinárodní poradce a odborný asistent na VŠE Jan Campbell se zamýšlí nad současným konfliktem mezi Západem a Ruskem. Kritizuje sankce a s optimismem se dívá na východní trhy. Proto zmiňuje plánovanou návštěvu prezidenta Zemana v Kazachstánu jako šanci získat na zdejším trhu výhodné postavení.

Protřelý mezinárodní poradce promluvil o krvavých záměrech Spojených států
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Spojené státy podle Campbella zkouší prostřednictvím sankcí uvalených na Rusko nové metody boje proti zemím a vládám, které se nehodlají podřizovat jejich politice, či proti zemím s dostatečnými zásobami přírodních surovin. „Podstatou neoliberálního kapitalismu je expanzivní charakter. To je důvodem, proč Spojené státy kontrolují prakticky všechny světové trhy. Jejich boj o získání těch, které ještě fungují samostatně, proto bude o to nekompromisnější a krvavější," míní Campbell.

Campbell tvrdí, že je chybou Západu, jestliže nechápe, že Rusko není stát na úrovni Iráku, Libye, Tunisu, Sýrie či Íránu. Je podle něj nesmyslné chovat se k němu jako k teroristickému státu, jak prosazují Spojené státy, Evropská unie a NATO. „Navíc by si měli všichni ti váleční jestřábi uvědomit, že Rusko dokáže žít v dlouhodobé izolaci. Ve své historii to prokázalo mnohokrát. Je třeba také myslet na to, že i mnohem menší problémy, než představují současné sankce, vedly ke vzniku první světové války," upozorňuje Campbell.

Přesto dle svých slov vypuknutí třetí světové války neočekává. „K vojenskému střetu mezi NATO a Ruskou federací s největší pravděpodobností nedojde. Spíš půjde o ekonomickou válku. Na skutečný válečný konflikt s tak obrovskou zemí nemá Západ kapacity. Nelogické principy svobodného trhu popírá i snaha Obamy uměle snižovat cenu ropy s cílem dostat Rusko na kolena, jak radil americkému prezidentovi Soros," připomíná Campbell.

Poradce se ve svém textu zabývá také Ukrajinou a v této souvislosti tvrdí, že tato země nikdy nebyla národním státem. „Trojice USA, NATO a EU tedy bude muset přijmout fakt, že Ukrajina již nebude existovat v předmajdanovské podobě. Země navíc spěje k neodvratnému bankrotu a Západ se nechystá jí poslat potřebné finance.“ Dalším klíčovým tématem současného světa je podle Campbella soužití s muslimy. Situace v Německu, ve Francii, Velké Británii i dalších státech je dle jeho mínění kritická.

Témata spojená s bojem proti Islámskému státu, Ukrajině i sankcemi proti Rusku mohou být součástí diskuze prezidenta Miloše Zemana s jeho kazašským protějškem Nazarbajevem při návštěvě českého prezidenta v Kazachstánu, která se uskuteční na konci listopadu a mohla by podle Campbella položit potřebné základy pro budoucí obchodní zakázky. „V Kazachstánu se bude v roce 2017 konat světové EXPO. Česká podnikatelská veřejnost by se o tuto akci rozhodně měla zajímat. Naděje na obchod, export a spolupráci se posunou dále na východ. Tuto část světa však doprovází zvlášní specifika, se kterými je obeznámena jen malá část evropské veřejnosti, podnikatelů i politiků," tvrdí Campbell.

Politický i obchodní úspěch České republiky v tomto regionu může podle názoru Campbella přinést porozumění českých politiků a podnikatelů pro specifickou pozici Kazachstánu v kontextu Euroasijské celní unie, geopolitických zájmů Ruska, Číny a USA. „Navíc je třeba vnímat i znalost specifik rizik regionu a řešení otázek spojených s islámem v Kazachstánu, který věnuje na vysvětlování rozdílu mezi islámem a islamismem nemalé úsilí i finanční prostředky."

Celý článek Jana Campbella

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…