Prouzo, tohle VIDEO pusť Sobotkovi: Maďarsko, muslimská invaze, bojovná slova proti Bruselu. BBC jen koukala

14.02.2017 9:10

Britská novinářka a spolu s ní i celý tým BBC se vydala napříč Evropskou unií s cílem lépe poznat protievropské elementy v různých členských státech. Nejvíce jí zjevně dalo zabrat „autokratické“ Maďarsko.

Prouzo, tohle VIDEO pusť Sobotkovi: Maďarsko, muslimská invaze, bojovná slova proti Bruselu. BBC jen koukala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Paralelně s tím, jak se Velká Británie připravuje na odchod z Evropské unie, se britská novinářka Katya Adler vydala na cestu po Evropské unii, v rámci které se setkala s mnohými pravicovými politiky, kteří hrozí tím, že v případě volebního vítězství ve své zemi iniciují referendum o výstupu z EU.

Celou cestu zdokumentoval tým britské BBC.

Maďarsko

Jednou ze zemí, kterou na svých cestách po členských státech Evropské unie britská novinářka navštívila, je Maďarsko.

Anketa

Má kolem sebe Miloš Zeman na Pražském hradě dobré spolupracovníky?

30%
70%
hlasovalo: 3428 lidí

Adler v dokumentu připomíná krizi, se kterou se v říjnu loňského roku muselo na svých jižních hranicích Maďarsko potýkat. „Tisíce uprchlíků se snažily dostat přes maďarskou hranici a její strážci k nim nebyli dvakrát přívětiví,“ uvádí.

„Všichni se obávali toho, že z toho pro nás budou plynout nějaké problémy. Že tady například začnou šířit choroby, které v Evropě již dávno neznáme,“ sdělil britským novinářům jeden z maďarských farmářů.

V Maďarsku se britská novinářka setkala i s jedním maďarských nacionalistů, který po událostech z října loňského roku zformoval jakousi domobranu, která měla za úkol strážit maďarské hranice.

„Bráníme křesťanské Maďarsko od muslimské invaze. Pokud ten proud nezastavíme, do Evropy by mohly přijít až desítky milionů migrantů. To by vedlo ke krvavým konfliktům, které by transformovaly kulturní, náboženské a etnické uspořádání starého kontinentu. O to nestojím,“ uvádí.

„Brusel nedokázal přijít s žádným řešením tohoto problému, museli jsme na něj tedy přijít sami,“ dodává maďarský nacionalista.

V Maďarsku je přitom nacionalistů prý mnohem více. Jedním z nich je i současný ministerský předseda středoevropské země Viktor Orbán, který „na kritice Evropské unie postavil svou kariéru“, tvrdí britská novinářka.

„Viktor Orbán je samozvaný člověk lidu, který ovšem s mnohými lidmi odmítá hovořit, zejména s těmi, kteří s ním mohou nesouhlasit. My jsme se v BBC snažili celé roky získat možnost s maďarským předsedou vlády udělat rozhovor, ale bezúspěšně. Šanci nám dal alespoň maďarský ministr zahraničí,“ uvádí v dokumentu britská novinářka.

„Během setkání ministrů zahraničí členských států EU si často posílám zprávy s ostatními ministry ze zemí Visegrádské čtyřky. Je nám přirozeně známo, že se naše stanovisko západoevropským zemím nelíbí. Z druhé strany se domnívám, že je to dobře, že to u nich vyvolalo takovou reakci; znamená to, že to pro ně představuje skutečný problém, jsme pro ně důležitými partnery. Střední Evropa má konečně svůj hlas,“ uvedl v rozhovoru pro BBC ministr zahraničních věcí Maďarska Péter Szijjártó.

Britská novinářka se ovšem nevydala jen do Budapešti. V rámci Maďarska navštívila i vesnici, ve které vyrůstal dnešní ministerský předseda země Viktor Orbán. Nedávno byla v této vesnici postavena železniční dráha měřící pouhé tři kilometry, na které jezdí stejný vlak, který vesnicí projížděl v časech Orbánova dětství.

„Ta trasa vede v podstatě odnikud nikam. Není ničím zajímavá. Celé by se to dalo popsat jako egoistický projekt Viktora Orbána. Nejzajímavější na tom všem je ovšem to, že výstavba trasy byla z převážné části financovaná ze zdrojů Evropské unie,“ uvádí novinářka.

Německo

Pro Německo vidina sjednocené Evropy vždy představovala šanci na nový začátek. Skrze Evropskou unii se němečtí političtí lídři pokoušeli zapomenout na horor druhé světové války a vytvořit nové Německo pevně zakotvené v jednotné Evropě.

„Všichni známe historii. Z Evropské unie velmi profitujeme. Máme se lépe než kdykoli dříve. To vše zásluhou eura a naší jednoty. Naším hlavním zájmem je tedy postarat se o to, aby Evropa znovu fungovala,“ sdělil BBC předseda komise pro vztahy se zahraničím německého Bundestagu Norbert Röttgen.

„To jsou hlasy německých elit. Mnozí obyčejní lidé se v Německu k Evropské unii staví ovšem jinak,“ tvrdí britská novinářka.

Reportáž ocenil šéfredaktor českého deníku Mladá fronta Dnes Jaroslav Plesl. „Tak tomu se říká nahlédnout pravdě do očí. To by měli Prouza s Pokorným pustit Sobotkovi (samozřejmě s českými titulky), než se zas budou ptát v Berlíně, co by paní kancléřka chtěla od českého premiéra v Berlíně slyšet...,“ uvedl na Facebooku s odkazem na video.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…