Prozápadní a protiputinovský sociální demokrat Prouza, píší Bakalovy noviny. A Ovčáček hned glosuje

22.02.2017 11:39

Jméno státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy se skloňuje v souvislosti s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Po odvolání Jana Mládka (ČSSD) by se měl Prouza stát novým ministrem. To se však příliš nelíbí na Pražském hradě.

Prozápadní a protiputinovský sociální demokrat Prouza, píší Bakalovy noviny. A Ovčáček hned glosuje
Foto: vlada.cz
Popisek: Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza

„Bakalovy hedvábné ručky píšou, že Tomáš Prouza je ‚prozápadní a protiputinovský sociální demokrat‘. To je z manuálu ČÚTI?“ zeptal se na svém facebookovém profilu hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Jako ČÚTI (Český úřad pro tisk a informace) Ovčáček nazývá nově vzniklé Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, jež funguje pod resortem vnitra.

O tom, že je Prouza prozápadní a protiputinovský sociální demokrat, píšou dnešní Hospodářské noviny. Ty také konstatují, že i když Zeman Prouzu nechce, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) jej může prosadit. 

„Prezident nekomplikoval změny ve vládě, nepředpokládám, že by měl důvod komplikovat tuto změnu,“ dodává jasně Sobotka. Zřejmě již zapomněl, konstatují Hospodářské noviny, jak nerad Zeman jmenoval exministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). A důvod je prý prostý – on i Prouza jsou totiž prozápadní a protiputinovští sociální demokraté, kdežto Zeman je zastáncem Ruska a Číny. 

Velké problémy s jmenováním Prouzy pak i přes prezidentovu kritiku, kterou přednesl ústy mluvčího Ovčáčka, nevnímá ani europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). „Jakékoliv handlování nebo blokování by bylo zbytečným vyvoláváním sporů, a na to jistě není vhodná doba,“ uvedl.

Proti Prouzovi pak stojí i šéf ANO Andrej Babiš. Z řad ČSSD tak zaznívají i další vhodní adepti – první náměstek ministra průmyslu Jiří Havlíček, volební manažer ČSSD Jan Birke či předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…