Průmysl se ještě dá zachránit, věři budoucí ministr Cienciala

04.07.2013 11:25

První tisková konference ministra průmyslu a obchodu v chystané Rusnokově vládě Jiřího Ciencialy představila ministra jako průmyslníka a manažera, který je připraven bojovat za český průmysl. Základem jeho úspěchu jsou podle ministra věda, výzkum a inovace.

Průmysl se ještě dá zachránit, věři budoucí ministr Cienciala
Foto: repro ČT 24
Popisek: Jiří Cienciala přijal nabídku na post ministra průmyslu a obchodu v Rusnokově vládě

Jiří Cienciala byl doposud rektorem Vysoké školy podnikání v Ostravě a expertem v otázkách řízení a managementu. Dosáhl akademického titulu docenta a dlouhodobě působí v Radě vlády pro výzkum, vývoj a inovace a rovněž v Hospodářské komoře. Je viceprezidentem Svazu průmyslu a dopravy a působí ve vědeckých radách několika univerzit.

Ve svém úřadě se chce zaměřit zejména na vědu, výzkum a inovace, „Konkurenceschopnost je otázka inovace a využití všech synergických efektů,“ vysvětloval před novináři, proč si tyto priority vybral.

Podle něj se český průmysl ještě dá zachránit. „Ještě mám na co navazovat, i když za posledních dvacet let se leccos nepovedlo,“ pronesl ministr.

Jiří Cienciala je spjat s Moravskoslezským krajem, který jako významné průmyslové centrum hodlá podporovat. „Náš region patří k tvůrcům přímé hodnoty, i historicky,“ vysvětloval. Proto by chtěl průmyslové Ostravsko významně podpořit.

Na novinářský dotaz, co bude jeho prvním krokem, odpověděl: „Měli bychom vytvořit konsensus a jednotné přesvědčení, že tu situaci chceme řešit, bez ohledu na politické barvy,“ plánuje.

Současnou situaci je podle ministra třeba brát jako poslední zvonění, a nejen pro nás, ale pro celou Evropskou unii. „Jinak Evropa nesplní svou historickou úlohu tisíciletého tahouna a předá štafetový kolík těm, kteří se nebudou soustředit na půtky, ale na rozvoj průmyslu,“ varoval nový ministr před tím, než se s novináři rozloučil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…