Průšvih Langšádlové. Strašila penězi Kremlu. Narazila i u svých. Nejen ona

08.06.2022 15:33 | Ze sítí

Debata mezi místopředsedkyní Sněmovny Olgou Richterovou (Piráti) a místopředsedou Aliance pro rodinu Janem Gregorem, jež se odehrála v pořadu 360° na CNN Prima NEWS, má dohru. Gregor totiž zvažuje žalobu. A ohlasy na Alianci pro rodinu se plní i sociální sítě. Mimo jiné se přidala i ministryně pro vědu Helena Langšádlová (TOP 09).

Průšvih Langšádlové. Strašila penězi Kremlu. Narazila i u svých. Nejen ona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Helena Langšádlová, ministryně pro vědu, výzkum a inovace

Pořad 360° na CNN Prima NEWS se změnil v ostrou hádku. Tématy bylo nejen manželství pro všechny, které chce otevřít v Poslanecké sněmovně koalice PirSTAN, ale také údajně pochybné financování Aliance pro rodinu z Kremlu. 

Gregor se v pořadu podivil právě nad otevřením tématu manželství pro všechny, protože podle jeho slov průzkumy veřejného mínění ukazují, že podpora stejnopohlavních manželství klesá. „Lidé pro to mají porozumění, ale jde i o práva dětí. Biologická realita je daná, a jestli nechceme mazat kapitoly z učebnic biologie, tak dítě může vzniknout jen ze spojení ženy a muže,“ poznamenal v pořadu Gregor. 

Právě proti tomu se ohradila Richterová, podle níž děti dnes z mnoha svazků nemají dostatečnou právní jistotu. „Vaše argumentace je stylem, že manželství, kde děti nebudou – třeba u lidí vyššího věku nebo u svazků, kde dítě nepřijde – byla méněcenná. Tak to přece není. Nežijeme ve středověku,“ zmínila Richterová a hovořila i o proměnách společnosti a o tom, že nemáme otroctví. Žena není majetkem muže, řekla. 

„Otroctví... se stejnopohlavním manželstvím úzce souvisí téma dětí. Například obchodování s náhradním mateřstvím, o němž dnes vyšel článek. Jednou z cest, jak homosexuálové děti dostanou, je, že si ho objednají u náhradní matky, která ho odnosí. To spolu vše extrémně souvisí,“ zareagoval Gregor, načež Richterová reagovala velmi zostra, že o žádnou souvislost nejde. Zároveň se Gregora ptala i na to, proč Aliance pro rodinu poukazuje na nesouvisející věci. 

A zároveň také zaútočila na financování Aliance, kdy podle ní tyto spolky reprezentují Putinův hlas v Evropě. „Jsou s ním velmi spjaté, do Evropy z Kremlu přiteklo 4,5 miliardy korun. Není vůbec jasné, kdo vás financuje,“ zmínila Richterová, což Gregor rozhodně odmítl a zmínil i možnost žaloby.

K Alianci pro rodinu se pak na svém twitterovém profilu vyjádřil Kryštof Stupka. „Vždycky jsem si myslel, že jediný, kdo v TOP 09 podporuje Alianci pro rodinu, je Válek. Little did I know, že Helena Langšádlová dokonce pro tuto homofobní organizaci, která tvrdí, že homosexualita je nemoc, natočila video. Ministryně pro vědu, která ji popírá,“ zmínil Stupka. 

A právě na tato jeho slova reagovala sama Langšádlová, a to obdobně jako Richterová v pořadu na CNN Prima NEWS. „Již nemohu podporovat Alianci pro rodinu. Jde totiž o spolek, který je napojen na Putinův režim a který se uchyluje k nenávistným projevům, a proto jsem požádala jejich předsedkyni, aby stáhli mou podporu ze všech komunikačních platforem,“ zmínila Langšádlová, což v jednom ze svých tweetů poznamenává i Stupka. „Update: napsali mi z kabinetu ministryně, že tento spolek s pochybnými partnery a financováním žádala o stažení tohoto videa.“

„Helčo, to je hodně přepálené tvrzení,“ zareagoval však na Langšádlovou následně lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

„Rozmohl se nám tu takový nešvar... obviňování z napojení na Kreml,“ konstatují pak v reakci na Langšádlovou také Konzervativní noviny. A ty na svém facebookovém profilu reagují také na poslankyni Richterovou.

„Pamatujete si na to, jak poslankyně Richterová (Piráti) obvinila Alianci pro rodinu, že spolupracuje s polskou konzervativní organizací Ordo Iuris, která je údajně financovaná Kremlem? Leckomu to asi přišlo zvláštní už jen proto, že polští konzervativci jsou dlouhodobě nejtvrdšími odpůrci Kremlu (Donald Tusk kdysi prohlásil, že pod jeho vládou skončí období zbytečné rusofobie, že...),“ píší Konzervativní noviny na facebookovém profilu.

„Jak to ale ve skutečnosti je? Jde o informace z článku, které levicový deník Gazeta Wyborcza po soudním procesu musel stáhnout a omluvit se. Další soudní řízení ještě probíhá. Ordo Iuris upozorňuje, že zdrojem jeho financování jsou výhradně dary od soukromých subjektů. Průměrný dar nepřesahuje hodnotu 20 eur. 98 % darů pochází od polských dárců a zbytek od polských komunit v zahraničí. Institut pro právní kulturu Ordo Iuris pravidelně podniká akce namířené přímo proti agresivní politice Ruské federace. Připravil právní analýzu situace na polsko-běloruské hranici týkající se nedávné uprchlické krize způsobené orgány Běloruska a Ruské federace a nedávno zahájil celý program dokumentování a shromažďování důkazů o válečných zločinech spáchaných Ruskou federací na území Ukrajiny... Ale to je samozřejmě jedno, protože ‚když nemáte argumenty, tak tam hoďte Kreml‘,“ zmiňují Konzervativní noviny.

„Prosíme pana zmocněnce, poradce premiéra ze SPOLU, aby zakročil proti dezinformacím ministryně SPOLU,“ zareagovala na Twitteru také Společnost pro obranu svobody projevu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…