Průšvih ministra Drábka. Náměstka, který zaváděl sockartu, sebrala policie

01.10.2012 12:21

Náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška, který se zviditelnil například projektem sociálních karet, byl údajně obviněn z korupce. V pondělí dopoledne si jej prý policisté odvedli přímo z budovy ministerstva.

Průšvih ministra Drábka. Náměstka, který zaváděl sockartu, sebrala policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Kromě něj byl prý zadržen i Martin Hojer, ředitel odboru informatiky. „Dnes ráno jsme provedli zásah na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Zatčeni byli dva vysocí představitelé tohoto rezortu. Následně byli obviněni z trestného činu podplácení,“ uvedl pro server mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Anketa

Má v důsledku zatčení Šišky ministr Drábek odstoupit?

97%
3%
hlasovalo: 7137 lidí

Informaci posléze potvrdila i mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. „Moc toho zatím nevíme, disponujeme zatím pouze informací, že detektivové si odvedli vedle náměstka Šiška i šéfa IT odboru Milana Hojera,“ řekla.

Podle serveru se jednalo o úplatek v souvislosti s IT zakázkou na systematizaci resortu v minulém roce. Šiška stál za řadou kontroverzních projektů Drábkova úřadu, například byl pověřen zaváděním systému sociálních karet. Mocný úředník, který podle znalých v mnohém přerostl přes hlavu ministrovi Jaromíru Drábkovi, dnes zřejmě v úřadu dopanoval.

Šiška s Drábkem byli silný tandem už dříve...

Sám ministr Drábek podle serveru IDNES.cz řekl, že se nedomnívá, že Šiškovo zatčení nějak souvisí s jeho prací v úřadě. Zato šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka okamžitě vzkázal, že by Jaromír Drábek měl odstoupit. "Drábek Šišku na ministerstvo přivedl a opakovaně odmítal jeho kritiku. Měl by okamžitě odejít," řekl Sobotka redakci ParlamentníchListů.cz

Šéf resortu práce a sociálních věcí Drábek ČTK udiveně řekl, že se o podorobnostech dovídá až z médií. "Je s podivem, že nikdo z ministerstva, ani já osobně jsme nebyli informováni o této věci, a to i přesto, že jsme se na důvody ptali. Přesto se nyní dočítám z tisku, že novináři jsou o věci zpraveni a disponují přitom informacemi velmi konkrétními," uvedl Drábek.

Poslankyně za ODS Lenka Kohoutová, která se zabývá i sociální tématikou, je přesvědčena podle svých slov o tom, že protikorupční policie ví, co dělá. "Domnívám se, že je samozřejmě na panu ministrovi, aby z tohoto celého vyvodil sám důsledky a to zvláště v návaznosti na to, že tandem Drábek - Šiška byl už silný v Hospodářské komoře. Proto by v tomto ohledu pan ministr měl uvažovat," uvedla Kohoutová. Přímou výzvu k ministrově rezignaci však odmítla.

„Ve věci působení pana Šišky na MPSV měla ODS řadu otázek, na které ne vždy byla poskytnuta zcela uspokojivá odpověď. Nicméně setrvání pana Šišky ve funkci prvního náměstka bylo plně zaštítěno osobou ministra, který jeho činnost vždy hodnotil vysoce kladně,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz poslanec Aleš Rádl z ODS.

Drábkův konec? To je na premiérovi

„Jak však bude ministr Drábek hodnotit jeho činnost nyní ve světle nových informací (pokud se tyto informace ovšem nějakým relevantním způsobem potvrdí!), je jen na něm, jakož i to, zda ze své předchozí jednoznačné podpory tohoto člověka vyvodí nějakou svou odpovědnost s tou výhradou, že v případě sebehodnocení pana ministra má nepochybně právo konečného rozhodnutí premiér vlády, jíž je pan ministr členem,“ je přesvědčen poslanec Rádl.

Komentář k tomu odmítl poslanec LIDEM Jiří Rusnok s odůvodněním, že k tomu nemá žádné přímé informace, kromě těch z médií. „Věřím však, že orgány činné v trestním řízení tuto věc řádně vyšetří,“ sdělil Rusnok.

O tom, že by měl ministr práce a sociálních věcí rezignovat, je přesvědčen i sociálně demokratický poslanec Jiří Koskuba. „Včera bylo pozdě! Nejen z důvodu korupce. A rovněž všichni jeho národem ‚milovaní‘ topáčtí kolegové. Spolu s ‚geniální a rovnou‘ tlupou kolem té postem zkorumpované protikorupční vicepremiérky. Takže vlastně celá ta páně Nečasova poslepovaná vláda. Obávám se, že by po nich nikdo nesmutnil. Já tedy ne,“ míní v reakci pro server ParlamentníchListů.cz Koskuba.

Stejný názor má i poslankyně za ČSSD Hana Orgoníková. "Myslím si, že by ministr Drábek měl odstoupit," napsala redakci v SMS zprávě.

"Pokud se ta podezření potvrdí, určitě to ohrozí i ministra Drábka," byl o poznání mírnější místopředseda Senátu za ČSSD Zdeněk Škromach. Podle místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka z ČSSD měl naopak Jaromír Drábek odstoupit už dávno. "Vždyť sociální dávky nefungují, úřady práce jsou rozvrácené, Drábek ve sněmovně zatlouká nos mezi očima a teď se dovídáme, že jeho první náměstek krade. Nemá v této funkci co dělat," reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz Zaorálek.

Podle bývalého ministra vnitra a poslance ČSSD Františka Bublana je důležité, kvůli čemu byl první náměstek ministra Drábka obviněn. "Pokud se ukáže, že šlo o projekty, které ministr v rámci reforem tak tvrdě obhajoval a prosazoval, mělo by se ho to jednoznačně dotknout a pak je to na odstoupení," řekl Bublan.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, jav

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

11:10 Dycky Most! Ale bez Penny Marketu. Ten špatně dopadl

Dycky Most! Tahle hláška z legendárního seriálu o životě v severočeském městě evidentně neplatí pro …