Průšvihy a divné kšefty. To prý zůstalo po ministryni Marksové

26.04.2018 9:11

Server seznamzprávy.cz si posvítil na úřadování bývalé šéfky resortu práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD. Dostala nelichotivé vysvědčení. Prý po ní zůstaly obří průšvihy a předražené zakázky, které stále nebyly dokončeny.

Průšvihy a divné kšefty. To prý zůstalo po ministryni Marksové
Foto: Vít Hassan
Popisek: Michaela Marksová v Lidovém domě

Když byl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek za TOP 09, sociální demokracie na něm nenechávala nit suchou. Vyčítala mu, že kvůli němu kolabují úřady práce a že své podřízené málo kontroluje, protože kdyby je kontroloval víc, nemohli by uzavírat podezřelé zakázky. Drábkův tehdejší náměstek Vladimír Šiška dostal později čtyřletý trest za zmanipulované zakázky na IT systémy.

Když se ministryní práce stala Marksová, dostala za úkol napravit údajnou spoušť po Drábkovi. Sociální demokratka tento úkol přesunula na svého náměstka Roberta Baxu. Právě on měl dát bordel kolem IT zakázek do pořádku.

„To je člověk, který tady celé to dění na ministerstvu řídil. V podstatě on mohl zastupovat ministra v jakékoli situaci bez výjimek,“ popsal Baxovu tehdejší roli dnešní náměstek na ministerstvu Oleg Blaško.

Zdá se, že Baxa pojal svou misi svérázně. „Dnes nové vedení ministerstva říká, že po Baxovi na ministerstvu zůstaly stejně toxické zakázky jako po Drábkovi a možná ještě horší. Například zakázky, které měly stát 100 milionů, ještě stále nejsou dokončené a už teď vycházejí na trojnásobek,“ popsal současnou situaci server. „Nebo je tady obří průšvih s nelegálním používáním počítačových licencí, za který teď ministerstvu hrozí mnohasetmilionová pokuta,“ upozornil reportér Vojtěch Blažek. „Ty čísla hovoří opravdu brutálně,“ okomentoval ještě situaci stávající náměstek na MPSV Oleg Blaško.  Kupříkladu za projekt integrovaná data mělo MPSV zaplatilo 102 milionů korun. Nakonec však bude potřebovat 203 miliony. A podobných zakázek je víc.

Prostor dostala také Marsková, která se začala okamžitě bránit. Zdůraznila, že právě za jejího vedení ministerstvo zaplatilo za IT služby o 650 milionů méně, než se platilo za Drábka. Ceny zakázek se v průběhu čtyř let mění, protože se mění legislativa a dopředu nebývá zcela jasné, co všechno bude v rámci zakázek třeba udělat. „To jsou nějaká dvě čísla, která jsou nesouměřitelná. To není tak, že byla nějaká původní cena a my jsme ji navýšili. Takhle to není,“ zdůraznila exministryně.

Vyjádření poskytl i Baxa. „Jde o zcela nesmyslné a vykonstruované kauzy, ale bohužel vzhledem ke skutečnosti, že mě dosud státní tajemník nezbavil mlčenlivosti, i když jsem o to požádal, se vám bohužel na kameru vyjádřit nemůžu, napsal v SMS zprávě.  

Nová ministryně práce za hnutí ANO Jaroslava Němcová Baxu vyhodila. Resort podal v souvislosti se zakázkami i trestní oznámení.  Blaško v této souvislosti prozradil, že když se měnilo vedení – když ministryni Marksovou měla nahradit ministryně Němcová, v resortu se prý skartovalo ve velkém.  „V této kanceláři a řekněme i v některých dalších proběhla tzv. drobná osobní skartace. Okolo 110 až 120 pytlů. Na to jsme přišli zcela náhodně, když tady parkujeme ve dvoře, tak tady bylo spousta pytlů, tak jsme se začali ptát, co to je. A bylo nám řečeno, že tady proběhl úklid kanceláře,“ popsal situaci Blaško. Nové vedení resortu se kvůli skartacím obrátilo na policii.

Bývalá ministryně Marksová je ale v klidu. Její nástupkyně se prý za každou cenu snaží najít nějaké nepravosti a teď má asi pocit, že se jí něco podařilo najít, ale není to tak. „Teď konečně předstírají, že něco našli, ale já jsem celkem klidná. My jsme byli velmi opatrní,“ zdůraznila Marksová.

To, že odstranila některé dokumenty, aby měla nová ministryně čistý stůl, až dorazí do úřadu, považuje Marksová za normální. 

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…