Průzkum: Většině lidí se nelíbí, jak Zeman dbá o vážnost svého úřadu

11.02.2015 13:38

Více než polovina občanů kladně hodnotí, jak prezident Miloš Zeman plní svou ústavní funkci nebo jak je v kontaktu s občany a zná jejich problémy. Naproti tomu více než třem pětinám lidí se nelíbí, jak prezident dbá o vážnost a důstojnost úřadu, jak působí jako autorita u občanů nebo jak reprezentuje Česko v zahraničí. Více odpůrců než příznivců má i jeho ovlivňování vnitropolitického života. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Průzkum: Většině lidí se nelíbí, jak Zeman dbá o vážnost svého úřadu
Foto: hns
Popisek: Hovory z Lán, ilustrační koláž

Proti loňskému průzkumu lidé hodnotí o něco negativněji Zemanovo působení coby autority u občanů. Nejvíce si ale prezident pohoršil v otázce toho, jak reprezentuje stát v cizině a jak dbá o vážnost svěřeného úřadu.

U Zemana lidé hodnotí lépe jeho kontakt s občany než u jeho předchůdce

Současná hlava státu vychází z hodnocení stejně jako loni hůře než jeho předchůdce Václav Klaus. Výjimkou je kontakt s občany, který lidé vnímají pozitivněji u Zemana než u Klause. "Tuto oblast hodnotili lidé u Václava Klause zdaleka nejhůře, a to po celé sledované období. Srovnatelný podíl pozitivního hodnocení jako Klaus na konci svého volebního období, to je v březnu 2013, dosahuje Zeman v oblasti vlivu na vnitropolitický život," uvedlo CVVM

Za kontakt s občany a znalost jejich problémů současného prezidenta chválí 53 procent respondentů. Podle stejného počtu lidí Zeman rovněž dobře plní funkce svěřené ústavou. S tím, jak ovlivňuje vnitropolitický život, souhlasí 39 procent občanů. Naopak 47 procent veřejnosti má k tomu výhrady. Proti loňskému roku se tyto výsledky téměř nezměnily.

Většina Čechů si myslí, že Zeman špatně reprezentuje ČR

O 11 procentních bodů ale stoupl počet negativních názorů na Zemanovu reprezentaci republiky v cizině. Za špatnou ji nyní považuje 62 procent Čechů. Jedenasedmdesát procent lidí také tvrdí, že současná hlava státu špatně dbá o vážnost a důstojnost svého úřadu. Loni stejně smýšlelo o deset procentních bodů méně občanů. O šest bodů na 62 procent se od loňského února zvýšil počet těch, kterým se nelíbí Zemanova autorita u občanů.

Podle CVVM, které provedlo průzkum v době od 12. do 19. ledna mezi tisícovkou lidí, pozitivněji hodnotí prezidenta voliči ČSSD a KSČM. Naopak příznivci TOP 09 jsou k němu kritičtější.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…