Průzkum, který imigranty nepotěší. Takto se na ně dívají Němci a Francouzi

30.04.2016 10:54

Stále více Němců a Francouzů se domnívá, že islám získal v jejich zemích až příliš velký vliv a představuje hrozbu pro jejich národní identitu. Vyplývá to ze včera zveřejněného průzkumu veřejného mínění francouzským deníkem Le Figaro.

Průzkum, který imigranty nepotěší. Takto se na ně dívají Němci a Francouzi
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Průzkum, objednaný vlivným pravicovým deníkem Le Figaro, realizovala společnost Ifop v Německu a Francii a v obou zemích se jej zúčastnilo přibližně po tisíci respondentů. Islám v očích obyvatel obou zemích nemá příliš dobrou image. Ve Francii si myslí 47 % oslovených respondentů, že islám vážně ohrožuje identitu jejich země. Obdobného mínění je potom 43 % Němců. Téměř dvě třetiny respondentů ve Francii a přes 50 % Němců potom uvedlo, že se islám podle jejich mínění stal až příliš „vlivným a viditelným“.

Jak připomíná zpravodajský server France24, stejný průzkum proběhl již před šesti lety, kdy za hrozbu pro národní identitu označilo islám 43 % Francouzů a ještě o dvanáct procent více jich poukazovalo na to, že islám je příliš „viditelný“. „Nové údaje o narůstajících obavách Francouzů z islámu přicházejí po sérii teroristických útoků v Paříži, při nichž zahynulo 147 lidí,“ uvádí France24 a cituje prezidenta Francouzské rady muslimského vyznání Anouara Kbibecha, podle kterého průzkum potvrzuje, že si lidé bohužel spojují dohromady islám a terorismus.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Zhoršení vnímání islámu francouzskou veřejností však podle ředitele výzkumné společnosti Ifop Jérôme Fourqueta není ovlivněno pouze nedávnými teroristickými útoky: „Tato skutečnost není jediným faktorem, který výsledky průzkumu ovlivnil, byť teroristické útoky jistě image islámu značně pošramotily. Mimoto jsme však svědky všeobecného odporu francouzské společnosti k islámu i bez těchto jeho projevů. Odpor vůči islámu je dlouhodobě patrný u voličů Národní fronty i dalších pravicových stran. Nově se však tento trend objevuje i mezi voliči socialistických stran,“

„Také mnoho levicových voličů se domnívá, že francouzská vláda a úřady čelí hrozbám islámu laxním způsobem. K jejich narůstajícímu odporu vůči islámu přispívá také zostřující se rétorika socialistického premiéra Manuela Vallse, který nedávno volal po zákazu nošení muslimských šátků na univerzitách. Levice je ovšem v tomto bodě značně rozdělena. Část levice se probouzí a chce prosazovat více sekularismu vůči stále více dominujícímu islámu. Tyto tendence socialistický premiér také reflektuje,“ míní Fourquet.

Průzkum veřejného mínění realizovaný společností Ifop rovněž ukázal, že Němci i Francouzi jsou shodně přesvědčeni o neúspěšné integraci muslimů do většinové společnosti. Myslí si to přes dvě třetiny respondentů v obou zemích. 67 % Francouzů a 60 % Němců považuje za hlavní důvod neúspěšné integrace to, že muslimové odmítají přijmout hodnoty a zvyky platné v hostitelských zemích. „Přes rozdílnou historii imigrace taková shoda ukazuje, že toto téma je výzvou pro celou západní společnost,“ cituje France24 Fourqueta a dodává, že podle šest let starých odhadů tvořili muslimové ve Francii 7,5 % populace a v Německu jich žilo téměř pět milionů.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…