Průzkum mezi tisícovkou Čechů: Strach z ukrajinské krize vzrostl

03.10.2014 18:18

Obavy Čechů z konfliktu na Ukrajině v posledních měsících vzrostly, ukázal zářijový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Zhruba sedm z deseti lidí v konfliktu vidí hrozbu pro mír ve světě, evropskou bezpečnost a pro bezpečnost České republiky. Ještě v červnu bylo takových lidí mezi 50 a 60 procenty. O dění na Ukrajině se zajímá méně než polovina lidí, častěji podporují zachování jednoty země než její rozdělení. Výsledky průzkumu poskytlo CVVM.

Průzkum mezi tisícovkou Čechů: Strach z ukrajinské krize vzrostl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanovou osadou pokračuje na Staroměstském náměstí Pražský Majdan. Akce má za cíl podporu Ukrajiny proti Rusku

„Převážná část dotázaných nebere dramatický vývoj situace na Ukrajině na lehkou váhu a vnímá potenciální bezpečnostní hrozbu, kterou eskalace tohoto konfliktu představuje," uvedli autoři průzkumu. Obavy se přitom proti létu zvýšily. Hrozbou pro mír ve světě byly v září boje na Ukrajině podle 69 procent lidí, v červnu to bylo 57 procent. Obavy kvůli evropské bezpečnosti vzrostly ze 60 na 73 procent a kvůli bezpečnosti Česka dokonce ze 49 na 65 procent.

Jasný názor na události na Ukrajině mají jen necelé dvě pětiny dotázaných

O dění na Ukrajině se v září zajímalo 47 procent Čechů, tedy přibližně stejně jako na začátku léta. Oproti březnu, kdy začala ruská okupace ukrajinského Krymu, zájem klesl. „Nicméně ve srovnání s jinými zahraničně-politickými konflikty události na Ukrajině stále patří mezi nejvíce sledované," uvedlo CVVM.

  • Celá zpráva CVVM ZDE

Jasný názor na události na Ukrajině mají jen necelé dvě pětiny dotázaných. Lidé, kteří se o dění na Ukrajině zajímají, ze všech účastníků konfliktu nejhůře hodnotí působení Ruska a východoukrajinských separatistů, negativně je vidí víc než 80 procent.

S obsahem vzájemných sankcí Ruska a Evropské unie obyvatelé Česka příliš obeznámeni nejsou

K otázce zachování územní celistvosti Ukrajiny víc než dvě pětiny občanů nevědí, jaký mají zaujmout postoj. Udržení země v současných hranicích podporuje zhruba třetina, rozdělení necelá čtvrtina Čechů.

S obsahem vzájemných sankcí Ruska a Evropské unie obyvatelé Česka příliš obeznámeni nejsou. Jen zhruba desetina dotázaných podle svých slov dobře zná, čeho se sankce týkají, vůbec o nich neslyšel téměř každý pátý dotázaný. Z těch, kteří o sankcích slyšeli, s jejich zavedením souhlasí 41 procent, zatímco proti je 39 procent.

CVVM průzkum provedlo mezi 8. a 15. zářím, dotazovalo se 1017 lidí ve věku od 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…