Průzkumy jsou jedna věc, ale o prezidentovi jasno není, upozorňuje deník

07.01.2013 22:22

Debata o prvním kole prezidentské volby se polarizovala do dvou hlavních poloh. Jedna s odkazem na průzkumy považuje za takřka jisté postupující Miloše Zemana a Jana Fischera. Druhá obviňuje média a průzkumy z manipulování voleb a nadržování těmto dvěma kandidátům. Deník Insider tvrdí, že se jedná pouze o favority, ne o jasný výsledek.

Průzkumy jsou jedna věc, ale o prezidentovi jasno není, upozorňuje deník
Foto: hns
Popisek: Jan Fischer versus Miloš Zeman

Ve čtení průzkumů je dobré vycházet z něčeho, co lze nazvat 'průměrným modelem'. Agregování (slučování) výzkumů může snížit riziko, že vsadíme na náhodně či systematicky odchýlený výzkum. Navíc současný pocit, že Zeman s Fischerem 'mají volby v kapse', vyplývá právě z intuitivního slučování výzkumů - nikoli z jednoho výzkumu," upozornil sociolog a analytik společnosti Median Daniel Prokop.

Sympatie jsou proměnlivé

"Tato agregace lze podle vzoru některých amerických statistiků (Nate Silver) provést tak, aby větší váha byla přidělována novějším výzkumům a přihlížela i k metodologickým faktorům, jako je velikost vzorku či obecná kvalita metody sběru dat a výběru respondentů," dodal.

Z dat vyplývá, že vedoucí duo svoji podporu v začínající zimě neutvrzuje, ale v případě Jana Fischera naopak ztrácí. Zkušenosti s posunem volební podpory v posledních volebních dnech a týdnech, která je běžná například v českých sněmovních volbách, nečiní z prvního kola prezidentské volby rozhodnutý boj.

Existuje navíc řada faktorů, díky nimž se mohou prezidentské volby od průzkumů lišit ještě více, než sněmovní: pevnost rozhodnutí voličů je menší, podpora vychází z proměnlivých sympatií více než z trvalých socio-ekonomických podmínek voličů, kampaň a debaty se koncentrují do posledních dnů, nevypočítatelné je rozhodnutí sympatizantů dosud méně podporovaných kandidátů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…