Průzkumy z Polska a Maďarska: „Zlé, nedemokratické strany“ stále vedou

27.11.2017 7:22

Včera byly v Polsku a Maďarsku zveřejněny průzkumy veřejného mínění, které příliš nepotěší Evropskou unii. Vlády v obou zemích si stále udržují mezi voliči značnou podporu.

Průzkumy z Polska a Maďarska: „Zlé, nedemokratické strany“ stále vedou
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarsko i Polsko patří z pohledu Bruselu k nejvíce problematickým členským státům Evropské unie. Polsko je kritizováno za soudní reformu, potratovou politiku a také za nechuť přijímat uprchlíky, a představitelé EU nijak nezakrývají, že by si přáli v čele země změnu. Někdejší vládnoucí strana Občanská platforma, ze které vzešel současný prezident EU Donald Tusk, však má k návratu na politické výsluní velmi daleko.

Jak ukazuje včerejší průzkum, liberálně orientovaná strana se stále nachází s velkým odstupem na druhém místě, když by ji aktuálně volilo necelých 24 % voličů. Zatímco Právo a spravedlnost (PiS) by dalo svůj hlas téměř o dvacet procent voličů více. Ačkoli se budou volby v zemi konat až za dva roky, strana vedená premiérkou Beatou Szydlovou si pravděpodobně nemusí dělat o své opětovné zvolení žádné obavy.

I kdyby snad PiS v příštích měsících ztratila, může se spoléhat na případnou podporu třetí nejsilnější strany v parlamentu, kterou je Kukiz’15. Ačkoli v Polsku vládne jednobarevná vláda, právě tato strana podporuje v rámc parlamentních stran návrhy PiS nejvíce. Do parlamentu by se dle aktuálního průzkumu veřejného mínění ještě těsně dostala Nowoczesna se šesti procenty a Aliance demokratické levice (SLD), které jsou potenciálně koaličním partnerem Občanské platformy.

Strany kritické vůči Evropské unii a liberální přistěhovalecké politice dominují dle včerejších výsledků průzkumu také v maďarskému parlamentu, byť tam by vládnoucí Fidesz Viktora Orbána získala přece jenom méně hlasů než PiS v Polsku. Přesto jí k vítězství i 27 % bohatě stačí, protože druhé místo patří obdobné laděnému Jobbiku s 10 %. O procento méně pak mají opoziční socialisté. Na čtvrtém místě jsou maďarští zelení s 5 % a ještě o procento méně má Demokratická koalice v čele s bývalým premiérem Ferencem Gyurcsánym.

Volby v Maďarsku se budou konat příští rok na jaře a k poražení současné vládnoucí koalice by třem dalším politickým stranám pravděpodobně nestačilo ani spojení do společného levicového bloku. V rámci průzkumu se přitom vyjádřilo 54 % z oslovených, že by si přálo ukončení vlády Viktora Orbána. Něco takového nicméně se samotnými výsledky příliš nekoresponduje. Zatímco euroskepticky orientovaný Fidesz a Jobbik mají 37 %, ostatní tři strany dají dohromady jen 18 %. 

reklama

autor: pro

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…