První máj, jaký v ČT neuvidíte: Devadesátiminutová exhibice doktora Sládka nebo spílání neziskovkám

01.05.2018 19:17

REPORTÁŽ Miroslav Sládek rozjel „one man“ show na náměstí Míru. Na Kampě se zase zhusta nadávalo na neziskovky. ParlamentníListy.cz mapovaly letošní oslavy prvního máje i z pohledu méně exponovaných akcí.

První máj, jaký v ČT neuvidíte: Devadesátiminutová exhibice doktora Sládka nebo spílání neziskovkám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace k současné politické situaci v České republice a v zahraničí, kterou pořádal Miroslav Sládek

V centru Prahy byly letošní oslavy prvního máje v podání zavedených politických stran pomyslným evergreenem: nepřekvapily, ani neurazily.

Zatímco ODS jako tradičně slavila první máj na Petříně, který mají v oblibě líbající se milenci hledající nejbližší třešeň, sociální demokraté to rozjeli ve velkém na Střeleckém ostrově s nutným občerstvením (pivo teklo proudem, grilovalo se), a dokonce za doprovodu živé muziky. Hnutí ANO se zase tak trochu zašilo na pražské Ladronce, kam přišla i primátorka Prahy Adriana Krnáčová, která na tom samém místě včera zakázala tradiční pálení čarodějnic (důvodem bylo sucho a silný vítr).  

Kdo ale šel před polednem přes náměstí Míru, mohl být upřímně zděšen či pobaven samozřejmě v závislosti na nátuře dotyčného jedince. Právě tam, na plácku před kostelem na samotném pozemí Královských Vinohrad rozjel svou „one man show“ někdejší předseda obávané a později soudem rozpuštěné Republikánské strany Československa a nynější předseda strany navazující, Miroslav Sládek. V době, kdy byl Sládek populární, si nechával přezdívat doktor a to kvůli svému akademickému titulu. 

Sládek v tuzemském mediálním i politickém prostoru pevně zakotvil s pověstí radikála a extremisty již hluboko v devadesátých letech. Sládek sám proslul rasistickými výrazy na adresu romské menšiny, které jsou například na YouTube ke zhlédnutí dodnes. Stejně je tomu i s jeho nápadem léčit narkomany těžkou manuální prací v kamenolomech.

Sládek na krátkém prostranství před kostelem řečnil více než hodinu. Oproti zápalu to bylo ale horší s návštěvností. Jeho představení naslouchalo asi zhruba (a to možná ještě přeháníme) dvacet lidí. A osazenstvo to bylo podivné.  

Na některých cedulích, kterými se pyšnili, se daly zahlédnout jakési krvelačné výjevy spolu s výzvami k „zastavení genocidy bělochů v Jihoafrické republice“. Džínové bundy byly v hojném zastoupení. Na jedné ceduli, kterou si demonstranti přinesli, pak bylo napsáno, že prý Česká televize lže.

A Sládek si servítky nebral. Vyjádřil odpor současnému Parlamentu, ve kterém podle něj sedí „zrádci“, kteří si z politiky udělali byznys. Kriticky se také vyjadřoval na adresu současného premiéra v demisi Andreje Babiše.

Babiš je podle něj Bureš a estébák, který byl u komunistické tajné policie oficiálně registrovaný. „Dovedete si představit, že by se v Německu po skončení druhé světové války stal premiérem například nějaký tesák nebo někdo od Gestapa,“ ptal se Sládek publika. „Ale my to tu máme třicet let po revoluci. Máme v čele vlády komunistu a estébáka,“ dodával.

Ještě předtím přitom Sládek hřímal z nízkého stupínku v perfektně střiženém obleku o nízkých českých platech. Ba dokonce je mezi řečí nazval „ubohými“. Při té příležitosti se „otřel“ i o nedávné Babišovo pohoršení, které dal trestně stíhaný premiér v demisi najevo, když se dozvěděl, že v České republice bere řidič dodávky třináct tisíc.

„Takže když nějaký zaměstnavatel dá zaměstnanci třináct tisíc, tak je to hanebnost. Ale když mu to dá Bureš ve své robotárně, tak je to normální plat,“ sdělil Sládek s jasnou ironií. „Pracovat pro to, abychom přežili od výplaty k výplatě, abychom museli otáčet každou korunu. Abychom nakupovali tím stylem, že si seženeme leták v Kauflandu a já nevím Alberta, zaškrtáme si, co je ve slevě, a oběhneme to tak a příště to oběhneme naopak. Tak takhle si práci asi nepředstavujeme,“ sdělil posluchačům Sládek.

Následně se pustil do dalšího „výživného“ tématu v souvislosti s vysokým počtem exekučních řízení v Česku. „Jak je možné, že tady mají miliony lidí zkušenosti s exekucí a v současné době je takřka s milionem lidí vedená exekuce. To není přirozené. To není, jako když prohraje někdo celou výplatu na automatu. Jestliže to postihuje takhle velkou část obyvatelstva, tak je špatný celý ten systém,“ dodal Sládek. „Dnes rozhodí rodinu každá neočekávaná platba,“ dodal Sládek.

Podle Sládka by každý měl mít takovou mzdu, aby si mohl dovolit dovolenou. „I kdyby to mělo být jen do toho Chorvatska, jak jsme si zvykli,“ upřesnil. Závěrem vystoupení ještě krátce zavzpomínal na svůj několikadenní pobyt v Pankrácké věznici.

Na Kampu se slezli „bijci neziskovek“

Přibližně o dvě hodiny později po začátku Sládkova vytoupení se na Kampě měla sejít demonstrace proti rasismu.Na lavičce u zídky před Sovovými mlýny svačil slaninu známý a kontroverzní aktivista a vojenský veterán Martin Zapletal, o jehož provokativní akci na Pražském hradě nedávno ParlamentníListy.cz informovaly. I on přišel na demonstraci. 

Zamračený aktivista Zapletal (Foto: Jonáš Kříž)

Na akci se následně zhusta kritizovaly neziskové organizace a vystoupili rovněž odpůrci migrace. „Bezpečnostní experti varovali, že migranti přinesou do Evropy etnické konflikty. Není přece možné, aby byli Židé napadáni ve městech za to, že nosí kippu,“ rozčiloval se jeden muž na mikrofon, kterého se nám nepodařilo identifikovat, s odkazem na nedávný antisemitský útok v Berlíně.

Na Kampě bylo více lidí než na Sládkovi (Foto: Jonáš Kříž)

Jedna z řečnic nicméně upozornila na to, že uprchlíci na cestě do Evropy často trpí. Mluvila například o tom, že muži z Afghánistánu jsou po příchodu do Evropy nuceni provozovat prostituci. „Opravdu jsou vystaveni nelidským podmínkám,“ řečnila žena. „Obchoduje se s nimi. Opravdu je to ošklivý. Opravdu by se jim mělo pomáhat,“ dodala. „Jenže oni by nás měli pustit jim pomáhat, a ne to dělat za nás, aby oni se měli lépe,“ spustila opět na adresu neziskových organizací. „Jsou známy případy, kdy účelově vznikají neziskovky až po vyhlášení výzev proto, aby se ti, kdo je provozují, dostali k penězům,“ spustila opět. 

Vlastenec? (Foto: Jonáš Kříž)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…