První skupina amerických vojáků dorazila do kasáren v Liberci

29.03.2015 20:02

První část konvoje amerických vojáků, který přijel do České republiky z Polska přes hraniční přechod Harrachov na Semilsku, dorazila kolem dnešních 18:15 do Liberce. Před kasárnami, v nichž Američané přenocují, na ně čekaly tisíce lidí. V kasárnách stráví noc 180 vojáků a skoro 40 obrněných transportérů Stryker a terénních vozidel Humvee. V pondělí ráno budou pokračovat do Prahy.

První skupina amerických vojáků dorazila do kasáren v Liberci
Foto: David Daniel
Popisek: Sympatizanté s konvojem americké armády

Přes hraniční přechod v Harrachově projela první skupina této části konvoje až krátce před 17:00. Američané, které tam vítaly desítky lidí, měli původně překročit hranici už dopoledne. Mnozí lidé, kteří chtěli vojáky s technikou vidět, čekání přes den vzdali. Nakonec jich zbyla podle odhadů asi polovina. Konvoj měl původně přejet hranici v 10:30, pak se čas několikrát posouval. Liberecký hejtman Martin Půta ČTK řekl, že americké vojáky zdrželi na polské straně lidé, přidaly se ale i technické problémy, které bylo nutné odstranit.

Policie musela řešit u hraničního přechodu drobný incident. Muži s americkými vlajkami nechtěli pustit automobil s komunisty, aby mohlo zaparkovat, vůz do nich pak začal najíždět. Konvoj mířil z Harrachova na Jablonec nad Nisou, projel směrem na Rychnov u Jablonce a u Rádelského mlýna najel na rychlostní silnici 35 do Liberce.

Americký konvoj je na cestě z vojenského cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v bavorském Vilsecku. Přes Česko dnes jely tři konvoje o celkovém počtu asi 516 lidí a 118 vozidel. Další skupiny překročily hranice v Náchodě a Bohumíně a dorazily do Pardubic a Vyškova, kde stráví noc. Každá skupina je rozdělena na tři části, aby co nejméně komplikovala provoz. Skupiny se v pondělí 30. března v Praze-Ruzyni spojí a odtud budou 1. dubna pokračovat do Německa společně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …