Prý za to může Rusko. Poprava Čižinského na Praze 1. Řev na schůzi a slova, která se teď budou hodně skloňovat

14.01.2020 20:59

REPORTÁŽ Stydíme se za tebe, Pavle! Tento nápis s logem Pirátské strany a občan, který ho ukazoval, rozčílili předsedu poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka na dnešním mimořádném zastupitelstvu Prahy 1, kde se hlasovalo o odvolání starosty Pavla Čižinského. Stěžoval si pak na metody ruských dezinformátorů, ale někteří lidé, kteří stáli v sále, na něj pořvávali: „Jdi si plakat domů!“ Nápis z transparentu ale mohl být adresován i místostarostovi Pavlu Nazarskému (Piráti), který v roce 2002 kandidoval v komunálních volbách za Republikány Miroslava Sládka.

Prý za to může Rusko. Poprava Čižinského na Praze 1. Řev na schůzi a slova, která se teď budou hodně skloňovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádné jednání zastupitelstva Prahy 1, svolané na popud zastupitelů opozice. Na programu bylo odvolání starosty Pavla Čižinského a dalších členů rady a volba nového vedení radnice

„Toto není naše cedule, toto není člen Pirátské strany,“ vrhl se hned na začátku Michálek na muže, který s cedulí přišel. Ten nicméně prohlásil, že Pirát je, ale neprozradil jméno s tím, že nechce být medializován. Před objektivy desítek kamer a fotoaparátů to neznělo dvakrát věrohodně. Stalo se na ostře sledovaném mimořádném zastupitelstvu Prahy 1, kde byl odvolán starosta Pavel Čižinský a koalice Praha sobě, Piráti a sdružení My, co tady žijeme (STAN, lidovci a Iniciativa občanů).

Anketa

Řídili by Piráti Českou republiku dobře?

3%
97%
hlasovalo: 21257 lidí

Občané proti sobě

Při jednání v malém přízemním sále Paláce Žofín vládla dost vyhrocená atmosféra. Sál byl plný lidí a vedle sebe stáli jak odpůrci, tak i sympatizanti starosty Prahy 1 Čižinského. Samozřejmě že se často vzájemně nahlas hádali. Nad hlavami nesli celou řadu transparentů s nápisy jako Koncepce místo populistických experimentů, Skutečně otevřená radnice, Transparentní výběrová řízení na všechny nebytovky na Praze 1, Konec zelenorudých experimentů.

„Koaliční smlouva z roku 2018 stále platí, ale přesto byla podepsána nová,“ okomentoval Čižinský nejdříve fakt, že na zasedání přišli zástupci opozičních stran ODS, ANO a TOP 09 s podepsanou novou koaliční smlouvou s klubem My, co tady žijeme a dále podotkl, že proti rakovině korupce na Praze 1 nasadila jeho koalice chemoterapii, ale po odvolání bude tato rakovina opět bujet.

Odhlasování, že následné řízení diskuse převezme první místostarosta Prahy 1 Petr Hejma, vzbudilo velký potlesk. Následně mimo jiné hovořila Jaroslava Janderová, předsedkyně kontrolního výboru zastupitelstva hlavního města Prahy, kterou Čižinský dlouhodobě kritizoval. Jeho jednání označila za účelový politický proces a pošpinění svého dobrého jména přes najatou kliku z Facebooku. Nejvíce ji, jak řekla, naštvalo, že vedení Prahy 1 v čele s Čižinským rozdělilo občany do dvou znesvářených táborů.

A zase ti Rusové

„K rozbití koalice dochází za poměrně nejasné situace. Doufejme, že nová koalice věci, které je třeba změnit, měnit bude. Ale to je ve hvězdách,“ posteskl si senátor Marek Hilšer, který dnes na Praze 1 bydlí. Poté se k mikrofonu dostal právě Michálek: „Starostou se nyní má stát místostarosta Hejma, který skončil ve volbách až čtvrtý. Je to zajímavý politický handl.“ A k události na začátku jednání dodal: „Byl tady pán, který se vydával za člena Pirátské strany, ale není naším členem. To je pokračování dezinformační války, kterou tady vede Rusko.“ Od kolemstojících se mu dostalo výsměchu: „Jdi si plakat domů.“

Příspěvky do debaty nebraly konce a zastupitelstvo Prahy 1 se protáhlo do večera. „Nejde o žádný puč, vše bylo dopředu oznámeno,“ zdůraznil místostarosta Petr Hejma s tím, že nemůže poslouchat řeči, že na úřadě bují rakovina a korupce, protože jde o neúctu k řadě poctivých úředníků radnice. Čižinský podle něj neumí řemeslo starostování. „Já myslím, že jde o těch až 1 200 bytů Prahy 1. Čižinský to zakázal prodat, ale uvidíme, co nová koalice,“ sdělil ParlamentnímListům.cz obyvatel Prahy 1, který chtěl zůstat v anonymitě.

Nakonec byl Čižinský z funkce starosty Prahy 1 odvolán. Hlasovala pro to těsná většina nové koalice. „Hanba,“ křičelo obecenstvo. V nové koaliční smlouvě mezi sdružením My, co tady žijeme, ANO, ODS a TOP 09 se partneři zavázali, že nejpozději za dva měsíce od potvrzení svých pozic vytvoří programové prohlášení na roky 2020 až 2022. Podle nejnovějších údajů má Praha 1 kolem 25 000 obyvatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …