Prymula: Když se zapojí praktici, kapacity testování na covid-19 budou stačit

22.10.2020 18:42

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly by praktičtí lékaři měli začít testovat nakažené s příznaky koronaviru. Po jejich zapojení pak budou kapacity testování v Česku stačit, uvedl. Píše to server ČeskéNoviny.cz.

Prymula: Když se zapojí praktici, kapacity testování na covid-19 budou stačit
Foto: Repro ČT
Popisek: Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Prymula se domnívá, že na odběrová místa by měli od praktických lékařů přicházet jen bezpříznakoví pacienti. V současné době jsou testovací místa přetížená, nyní je indikací na testování víc než 40 tisíc za den. Praktici by se měli zapojit do dvou týdnů. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka však uvedl, že se o této možnosti ještě jedná. Zároveň však dodává, že zapojení praktiků by mělo být dobrovolné.

Praktici by měli využívat místo PCR testů tzv. antigenní testy. Ty se sice také provádějí výtěrem z nosohltanu, jejich výsledek je však rychlejší – je znám během 15 až 30 minut. Zároveň jsou také levnější.  

Šonka k testování uvedl, že pro praktiky by se měly uvolnit testy, které měly být původně určeny pro plošné testování. To se však asi nebude realizovat. Vyjasnit se podle něj musí ještě to, které z řady různých testů na trhu budou pro praktiky vhodné. Vyřešit se dále musí také to, jak se to bude lékařům hradit, řekl.

Vhodnost antigenních testů zjišťují odborníci z Fakultní nemocnice v Motole. Ti od středy pracují na třídenní srovnávací studii testovacích metod. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…