Prymula: Očkujme ukrajinské uprchlíky. Dobrovolně

10.03.2022 8:54

Exministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula, který od prezidenta Miloše Zemana toto pondělí obdržel vyznamenání za zvládnutí první vlny covidu, promluvil o propojení války na Ukrajině, válečných uprchlíků z Ukrajiny a nemocemi, jako je covid, tuberkulóza nebo HIV.

Prymula: Očkujme ukrajinské uprchlíky. Dobrovolně
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Roman Prymula.

Roman Prymula na CNN Prima News upozornil, že média sice teď logicky věnují větší pozornost ruskému vpádu na Ukrajinu, ale to nic nemění na tom, že covid Česko stále trápí.

„My jsme v situaci, kdy po řadě týdnů, kdy docházelo k poklesu, se teď ten pokles zastavil, ale ještě nedochází k nárůstu, takže já bych tady neděsil žádnou další vlnou. V tuhle chvíli jsme na nějakých 11 500 nových případů denně. Teď, když se podíváme na alarmující márkery, tak to je to, že ta pozitivita testů je stále velmi vysoká - kolem 36 procent,“ upozornil Prymula. To v praxi znamená, že covid stále nezmizel.

„To, co sem přichází z Ukrajiny, nemůže ovlivňovat ta naše čísla. Ta situace je stejná už řadu dnů, ještě než došlo k tomu konfliktu na Ukrajině. Tlak opatření už není nijak velký, ale já myslím, že je tu tlak ze strany toho, že je populace už imunní, protože buď lidé tu nemoc prodělali nebo jsou očkovaní,“ upozornil exministr zdravotnictví.

Pokud by se situace nějak zhoršila, lze podle Prymuly přikročit k reaktivaci covidových restrikcí. Pokud se ale někde covid bude šířit, Prymula by to podle svých vlastních slov předpokládal přímo v ukrajinské komunitě, která u sebe doma nebyla tolik proočkována. „Všem bude to očkování nabídnuto, pokud už nemají kompletní očkovací schéma, ale bude to záležitost dobrovolná, nelze k tomu nikoho nutit,“ upozornil Prymula.

„Je jasné, že na Ukrajině je tuberkulózy zhruba patnáctkrát víc než u nás, takže tady to riziko je,“ upozornil Prymula. Další problém vidí v HIV, protože na Ukrajině je výskyt tohoto onemocnění vyšší než v Česku. A do třetice je podle profesora třeba počítat s tím, že na Ukrajině se častěji objevují např. spalničky.

Nakonec Prymula upozornil, že české zdravotnictví je nastaveno na počet obyvatel České republiky. Pokud by v Česku v krátké době přibylo např. na půl milionu lidí, české zdravotnictví bude přetíženo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…