Prymula: Sám neodstoupím! Je to jinak

23.10.2020 13:38

Nic jsem neporušil. Tak "omluvil" svou schůzku s předsedou poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem v restauraci ministr zdravotnictví Roman Prymula. Odmítl rezignovat. Nyní je na řadě premiér Andrej Babiš (ANO), který na dopolední tiskové konferenci uvedl, že v případě, že Prymula nerezignuje, odvolá jej.

Prymula: Sám neodstoupím! Je to jinak
Foto: Repro ČT24
Popisek: Roman Prymula v přímém přenosu odmítá rezignaci

Anketa

Prymula byl přistižen v zavřené restauraci. Má Babišova vláda odstoupit?

17%
83%
hlasovalo: 25799 lidí
"Vážení spoluobčané, vážené dámy a vážení pánové. Stojím tady jako člověk, který vypadá že káže vodu a pije víno. To, co je nesmírně důležité, je dodržování jakýchsi symbolů, že lidé, kteří něco kážou, to musí dodržovat," začal svá slova Prymula.

"Na základě obrázků, které se objevily dnes v Blesku, to vypadá, že jsem něco porušil. Nic jsem neporušil," dušuje se Prymula s tím, že byl na jednání. "Šel jsem přes restaurační zařízení do soukromých prostor vyšehradské kapituly. Tam proběhlo jednání. Byli jsme tam s panem Faltýnkem a panem ředitelem Havrlantem z ostravské nemocnice. V tomto slova smyslu nebylo nic porušeno," uvedl.

"Když jednání skončilo, tak jsem se vracel prostorem, který je venku, byl jsem tam sám, byl jsem bez roušky. Přišel jsem k automobilu, sedl si do něj a vzal jsem si roušku," sdělil. 

Opatření o omezení shromažďování platilo podle něj až od šesté hodiny ranní, on opouštěl prostor před půlnocí. 

"Nic jsem neporušil. Z tohoto důvodu já sám rezignovat nehodlám. Samozřejmě je možností pana premiéra, aby mě odvolal," uzavřel. Brífink byl bez dotazů.

Roman Prymula přitom v rozhovoru pro Respekt naznačil, že je připraven rezignovat, pokud by si to veřejnost přála. 

„Já jsem toho zase tolik neprovedl. Ve středu jsem seděl na ministerstvu do 21.30, pak jsem byl pozván na úřední schůzku. Není pravdou, že bych tam vstoupil bez roušky…“ začal svou obhajobu v Respektu.

Restauraci prý sice opustil bez roušky, ale v autě si ji zase vzal (fotografie v Blesku jej ale ukazovaly v autě v přítomnosti jeho řidiče ještě bez roušky). Nevěděl prý, kde se jednání koná. „Dostal jsem jen adresu, sedli jsme si do salonku, nevěděl jsem, že je to restaurace,“ uvedl.

Na dotazy novinářů ale připustil, že „jestli si to veřejnost přeje, tak klidně rezignuji“.

K rezignaci jej vyzývá prakticky celá politická scéna včetně koaličního partnera. Předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček uvedl, že si jeho pokračování na ministerstvu nedovede představit.

Anketa

Podporujete omezení volného pohybu a uzavření obchodů?

68%
32%
hlasovalo: 24314 lidí

Premiér Andrej Babiš (ANO) na dnešní tiskové konferenci po jednání vlády následně oznámil, že chyba ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) a poslance Jaroslava Faltýnka (ANO) je neomluvitelná. Reagoval tak na skutečnost, kdy oba pánové ve čtvrtek večer porušili v pražské restauraci řadu protiepidemických opatření. „Je to katastrofa. Požádal jsem pana ministra o rezignaci, pokud tak neudělá, tak ho odvolám. Pana Faltýnka jsem požádal o rezignaci na pozici prvního místopředsedy hnutí ANO,“ oznámil předseda vlády s tím, že jej situace velmi mrzí.

„Je to katastrofa. Je to pro mě absolutní šok a nechápu to, když my požadujeme od lidí, aby dodržovali pravidla, aby nosili roušky, dokonce i v autě. Komplikujeme život lidem tím, že jsme zavřeli restaurace, obchody, omezujeme lidi v pohybu, tak musíme jít příkladem,“ uvedl premiér.

„Taková chyba se nedá omluvit. Je mi úplně jedno, co tam pan ministr Prymula s panem Faltýnkem dělali. Koho tam zvali a proč. Nemůžeme kázat vodu a pít víno,“ zdůraznil Babiš, že právě ministr zdravotnictví by měl jít v dodržování pravidel příkladem.

„Když naši zdravotníci bojují v první linii, aby zachránili životy našich spoluobčanů, je taková věc absolutně neomluvitelná,“ doplnil.

„Z toho důvodu jsem požádal pana ministra o rezignaci. V případě, že by tak neudělal, ho odvolám. Pana Faltýnka jsem požádal o rezignaci na pozici prvního místopředsedy hnutí ANO. Velice mě to mrzí, všem se za to omlouvám. Je to nepřijatelné. Naše vláda si nemůže dovolit ztratit další důvěru,“ zdůraznil. Prymulovi za jeho odvedenou práci poděkoval s dovětkem, že se však tato věc neměla stát. „Tato chyba přišla v ten nejhorší čas,“ podotkl.

Prezident Babišovy kroky zpochybňuje. „Požádal jsem i prezidenta, který o tomto kroku vyjádřil pochybnosti. Dnes ho navštívím v Lánech a situaci budu řešit,“ oznámil.

Pak následovaly dotazy novinářů. „Najít odborníka a manažera na pozici ministra je složité, ale musím to vyřešit. Vyřeším to ještě dnes, nemáme čas,“ uvedl premiér na dotaz, zda by nebylo lepší nechat řízení na někom, kdo ministerstvo zná..

S Prymulou bude mluvit o jeho dalším působení na expertní úrovni. „Dříve pomáhal na úřadu vlády, je to odborník,“ připomněl.

Anketa

Máte důvěru ke zpravodajství a publicistice ČT?

6%
94%
hlasovalo: 24424 lidí

Věří, že za Prymulu najde brzy náhradu. „Nikdo není nehraditelný. Jsem přesvědčen, že tuhle situaci zvládneme a přijdu s urychleným řešením,“ uvedl.

Už prý hovořil se dvěma kandidáty na šéfa resortu zdravotnictví. „Jeden je na cestě, uvidím ho za chvíli. Spěcháme, musíme to vyřešit do času schůzky s panem prezidentem,“ sdělil. Na pondělním jednání vlády už by prý měl sedět nový ministr zdravotnictví.

Na dotaz České televize, zda vláda po odeznění pandemie požádá o důvěru, jak po ni žádá opozice, se podivil: „Opozice může navrhnout sama, nevidím důvod, abychom to dělali my. Epidemie je v celé Evropě, vrací se a my musíme dělat všechno, abychom tuto situaci zvládli."

Dále popsal, jak mu Prymula celou věc vysvětloval: „Vysvětlil mi ráno, že se o té schůzce dozvěděl půl hodiny předem. Byl tam pan ředitel ostravské nemocnice, řešili různé otázky. To je sice fajn, ale nic to nemění na tom, že on musí jít příkladem, pokud apeluje každý den," zakončil premiér.

Do dění okolo „flámu ministra Prymuly“ se zapojil i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Sdělil, že pražský magistrát zahájí s účastníky správní řízení. „I když si zjevně někdo myslí, že někteří lidé jsou si rovnější, pravidla tady stále platí pro všechny stejně,“ dodal na facebooku.

Kauza noční návštěvy restaurace ministra zdravotnictví Romana Prymuly a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka bude mít dohru i na pražském magistrátu. Pražský primátor Zdeněk Hřib na svém facebooku sdělil, že proti právnickým a fyzickým osobám povede magistrát hlavního města Prahy správní řízení, a to kvůli věci porušení vládních nařízení týkajících se restaurace Rio's. „I když si zjevně někdo myslí, že někteří lidé jsou si rovnější, pravidla tady stále platí pro všechny stejně,“ dodal Hřib.

Nejde ovšem o jedinou hrozbu správním řízením. Bývalý publicista Petr Blahuš podal pro nezákonné chování Jaroslava Faltýnka a Romana Prymuly na Pražskou hygienickou stanici podnět. 

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …