Prymula má práci: Na Chebsku se rozjíždí COVID-19

06.05.2020 9:31

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch, epidemiolog Roman Prymula a ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek prezentovali veřejnosti výsledky studie o rozšíření nemoci covid-19 v české populaci. Studie ukázala, že promořenost v Česku nedosahuje ani jednoho procenta.

Prymula má práci: Na Chebsku se rozjíždí COVID-19
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví

V posledních dnech bylo v České republice otestováno na nemoc covid-19 více než 26 tisíc lidí. Nemoc však byla odhalena jen u 107 občanů. To ukazuje, že promořenost české společnosti je velmi nízká. Vůbec nejnižší je prý ve druhém největším městě České republiky - v Brně. Zdá se, že nejhorší situace je v tuto chvíli v Karlovarském kraji, konkrétně na Chebsku. To ukazuje, že je stále třeba mít se na pozoru a zasáhnout tam, kde se projeví případné ohnisko nemoci.

Anketa

Je prezident Zeman vlastizrádce?

5%
95%
hlasovalo: 17967 lidí

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula zdůraznil, že se ohniska nákazy daří odhalit i díky chytré karanténě, která v tuto chvíli funguje. Podařilo se tak zjistit, že na Chebsku krajští hygienici evidují 138 nakažených na 100 tisíc obyvatel, zatímco v Praze je to jen 130. Prymula to přičítá tomu, že se zcela nepodařilo zabránit zavlečení nákazy z Německa.

V nemocnici v Mariánských Lázních bylo objeveno 58 potvrzených případů a to jak mezi zaměstnanci, tak i pacienty. „Zjistili jsme tam celou řadu problémů, které tam byly, včetně nevhodně nastavených protiepidemiologických opatření. Byla požádána armáda o pomoc, ta výpomoc by tam měla fungovat dva týdny a celá ta nemocnice funguje v jakémsi infekčním režimu. Pozitivní a negativní osoby jsou rozděleny po patrech, aby nedocházelo k nákaze,“ uvedl Prymula před kamerami ČT.

Problém, který je v tuto chvíli nejživější, je nemocnice v Chebu. Pozitivně diagnostikováni byli jak pacienti, tak personál,“ pokračoval Prymula s tím, že zde bylo odhaleno 87 případů a existují zde signály, že onemocnění se z nemocnice dostává i do rodin zdravotníků. Proto tu bude proveden plošný zásah.

Nakonec dal Prymula příklad ze Zlínského kraje, kde se jeden člověk nakazil v prodejně potravin jen proto, že si tu nakoupil jogurt. Ukázalo se, že část zaměstnanců prodejny byla nakažena a ti předávali nemoc zákazníkům. V tuto chvíli je prý prodejna uzavřena a opět jak pracovníci, tak lidé nakupující v prodejně a jejich rodinní příslušníci se ocitli v karanténě.

V prodejně byly zlikvidovány rizikové potraviny a byla zde provedena ohnisková dezinfekce.

„Tento jeden případ ukazuje, že kontaktní přenos tu může být a že bychom se měli v tomto slova smyslu chránit,“ řekl Prymula.

Ladislav Dušek zdůraznil, že epidemiologická situace je v České republice pozitivní, protože množství prováděných testů neklesá, ale počet diagnostikovaných nakažených ano. „Reprodukční číslo máme významně pod 1. Je někde kolem 0,7. To znamená, že jeden nakažený člověk v průběhu nemoci zpravidla nezvládne nakazit nikoho dalšího. To je důkaz, že epidemie je v útlumu nebo dokonce si troufnu říci i ve fázi mizení z České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…