Prymula po rozhodnutí soudu: Teď skutečně potřebujeme prodloužit nouzový stav. Roušky a rozestupy nejméně do konce června

24.04.2020 10:23

Náměstek ministra zdravotnictví epidemiolog profesor Roman Prymula skrze Českou televizi občanům sdělil, jak to s uvolňování karanténních opatření bude dál. Prozradil také, proč je naprosto nezbytné, aby pokračoval nouzový stav. Klíčovou roli v tom podle Prymuly hraje rozhodnutí Městského soudu v Praze, který k 27. dubnu rozhodl o zrušení čtyř opatření vlády. Okomentoval i možnost dřívějšího návratu žáků do škol.

Prymula po rozhodnutí soudu: Teď skutečně potřebujeme prodloužit nouzový stav. Roušky a rozestupy nejméně do konce června
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula, náměstek ministra zdravotnictví

Hned v úvodu konstatoval, že rozvolnění volného pohybu osob je naprosto logickým krokem, protože pokud už vláda rozhodla, že mohou začít pracovat hodináři, prodejci aut či řemeslníci, tak tito se musí nějak dostat na místo určení a bez rozvolnění volného pohybu osob by to bylo obtížné.

„Pravdou je, že to rozvolnění je výrazně urychleno oproti původnímu návrhu. Ty dopady samozřejmě budeme posuzovat v intervalech čtrnácti dní,“ konstatoval Prymula s tím, že už dopad z Velikonoc byl jen velmi mírný, takže je čas rozvolňovat opatření. Proto jsme si dovolili takovéto poměrně zásadní opatření a budeme ho samozřejmě hodnotit v těch následujících dnech a podle toho budou pokračovat další etapy,“  popisoval současnou situaci po telefonu ve veřejnoprávní televizi Prymula.

Konstatoval také, že rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zrušil čtyři opatření vlády, čímž otevřel prostor právě pro oživení maloobchodu a rozvolnění opatření v oblasti volného pohybu osob, v plánech vlády velkou roli nehrálo.

„Rozhodnutí soudu v tom uvolnění velkou roli nehrálo. To rozhodnutí je důležité pro jinou věc a to pro to, jestli máme dál fungovat v nouzovém stavu nebo nikoliv. Zatímco před rozhodnutím soudu možná byl větší příklon k tomu, abychom tu situaci řešili už v běžných podmínkách, tak ten včerejší výrok znamená, že nouzový stav skutečně potřebujeme, aby ostatní opatření fungovala, protože jinak by došlo k tomu, že ta opatření by 27. dubna přestala platit a rozvolnilo by se úplně všechno, což je naprosto nežádoucí,“ zdůraznil Prymula.

Městský soud v Praze ve čtvrtek konstatoval, že vláda měla vydávané zákazy předkládat v rámci krizového zákona a nikoli pod hlavičkou zákona o ochraně veřejného zdraví. A protože pod hlavičkou zákona o ochraně veřejného zdraví byla vydána řada opatření, tak ta by brzy přestala platit a podle epidemiologa by hrozil nástup druhé koronavirové vlny.

Prymula také upozornil, že se sice otevírá cesta k volnému přecházení hranic, ale občané by měli vědět, že řada zemí povoluje cizincům vstup na své území jen za poměrně přísných podmínek, což v praxi znamená, že je vycestování stále poměrně složité. Česká vláda po svých občanech bude požadovat, aby po případném návratu z dovolené předložili negativní covid-test, který si turisté sami zaplatí. Pokud ho nepředloží, zamíří do karantény.  

Nakonec se věnoval také otázce, zda se i žáci a studenti vrátí dříve do škol. Zdůraznil, že to nepředpokládá.

„Tady zatím k nějakému výraznému urychlení nedojde. Je nutné si uvědomit, že přestože jsou dnes ta opatření limitována, tak ten základ zůstává stejný, to znamená, že zůstává nošení roušek, rozestupy a dezinfekce,“ zdůrazňoval Prymula. Tato tři základní opatření zůstanou podle Prymuly v platnosti ještě celé týdny. Epidemiolog předpokládá, že zůstanou v platnosti do konce června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…