Prymula popsal, jak se bude uvolňovat zákaz svateb: Nejdřív se povolí ty malé, do deseti lidí

04.04.2020 20:30

Výrobce experimentálního léku remdesivir si vyžádal dvě až tři centra pro případné další testování medikamentu proti koronaviru v ČR. Mělo by se jednat o Fakultní nemocnici Brno, Fakultní nemocnici Motol a Nemocnici na Bulovce. V České televizi to v sobotu řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Vyjádřil se také ke svatbám.

Prymula popsal, jak se bude uvolňovat zákaz svateb: Nejdřív se povolí ty malé, do deseti lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

V tento okamžik není jasné, ke kolika lidem by se lék, který vznikl proti ebole, mohl dostat, sdělil Prymula. V ČR došlo k použití remdesiviru zatím jedenkrát, v případě pacienta ve vážném stavu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Lék je nyní ve fázi klinické studie.

Anketa

Kdo podle Vás pohořel v boji s koronavirem?

hlasovalo: 19941 lidí
Prymula v sobotu uvedl, že dnes ráno měl telefonát se zástupci firmy Gilead, která remdesivir vyrábí. „Ptali se, jestli jsme schopni vytipovat dvě až tři centra v České republice, kam by remdesivir poté byl alokován v rámci klinické studie,“ uvedl s tím, že centra by podle něj měla být umístěna do největších nemocnic, které o nakažené pečují.

Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v pátek oznámila, že pacient, kterému byl proti nemoci covid-19 podáván remdesivir, se uzdravuje. Ošetřující lékař nemůže s jistotou říci, zda byl remdesivir pro uzdravování pacienta zásadní. Nemocnice lék pro tohoto pacienta získala přímo od výrobce na základě žádosti popisující jeho stav.

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Za jeho vývojem stál tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře z firmy Gilead. Lék nyní firma poskytuje pro těhotné ženy a pro děti a mladistvé do 18 let. Lidé ve vážném stavu s respiračním selháním z této skupiny o něj můžou zažádat přes web firmy Gilead. V České republice dalším českým pacientům lék společnost zatím neschválila, výjimkou zůstává pacient z VFN.

Prymula v sobotu v ČT se také zmínil o statistikách uvedených na webu Ministerstva zdravotnictví. Začne se uvádět také počet jednotlivců, kteří byli na koronavirus testováni. V tento okamžik se uvádí jen souhrnný počet provedených testů, tedy i včetně opakování testu u stejného člověka, do pátku jich bylo 74.170. Podle Prymuly zhruba 88 procent připadá na první testování, 12 procent na opakované testy.

Prymula se vyjádřil také k pořádání svateb, které kvůli současným vládním opatřením jsou zakázané. Podle Prymuly budou svatby uvolněny nejprve pro omezený počet účastníků, uvažuje se pro začátek o zhruba deseti lidech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…