Zadržen v Šanghaji při anticovidových opatřeních před sjezdem

15.10.2022 10:10 | Komentář

Už tuto neděli se v Pekingu uskuteční sjezd tamní státostrany. V čem změní Čínu, a možná nejen ji, v deníku Mladá fronta Dnes píše Vít Vojta, vydavatel serveru Asiaskop.cz. Jednou z možnosti podle něj je, že ze sjezdu čínských komunistů vzejde Siho nástupce.

Zadržen v Šanghaji při anticovidových opatřeních před sjezdem
Foto: Repro Gov.cn
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching, videokonference s prezidentem USA

Není příliš pochybnosti o tom, že napotřetí na připravovaném sjezdu se stane generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Číny Si Ťin-pching. Co jasné není, zda – i přes západní spekulace o „doživotním mandátu“ prezidenta Si – bude třetí funkční období pro nejmocnějšího muže Číny tím posledním.

Brzy 70letému Si Ťin-pchingovi totiž „hrozí“ velmi těžká pětiletka. „Pokud by se země dostala do hlubší krize, i v blízkých, loajálních soudruzích se probudí odvěký čínský podmíněný reflex a ve státním zájmu mu odeberou ‚nebeský‘ mandát k vládnutí,“ píše Vít Vojta.

„Vedle politiky nulové covidové tolerance volají i po naléhavém řešení dopadů prudce klesající zahraniční poptávky. Zkomplikovala se také zahraničněpolitická situace. Poměrně úspěšné odolávání americkému rivalovi, tlačícímu na Čínu přes Sin-ťiang, Tchaj-wan, Hongkong, pohraniční moře i sousedské spory, bylo nahlodáno chorobným tažením dosavadního ruského spojence,“ připomíná Vojta.

Není podle něj proto vyloučeno, že se v novém 200hlavém ústředním výboru a v 25členném politbyru postupně vyjeví Siho nástupce. Zajímavé podle něj bude slibované generační omlazení vrcholného vedení strany a státu.

„Straníci a hlavně střední třída od sjezdu očekávají v zemi kontrastů hlavně ekonomickou a politickou stabilitu, pak rozvoj státu a vlastní rodiny,“ píše Vojta s tím, že mladí a střední věková kategorie se domácí politice vyhýbají ve veřejnoprávních médiích i na sociálních sítích.

„Skoro to vypadá, jako by platil jeden z nedávných Si Ťin-pchingových výroků – ať se každá země (a civilizace) rozvíjí svou vlastní cestou, protože jediná a univerzální cesta neexistuje,“ podotkl.

„Když jsem dopsal tento článek a vystoupil v Šanghaji z vlaku, na telefonu mi při kontrole místo zeleného naskočil žlutý kód. Byl jsem zadržen, musel se registrovat, zajít na PCR test, online a samozřejmě čínsky se odvolat. Do mého dočasného bydliště jsem dojel ‚černým‘ taxíkem za dvojnásobnou cenu, vkradl se zadním vchodem, abych obešel vrátné, a tiše si přál, aby hned po sjezdu politika nulové tolerance zmizela. Tak jako zmizel článek v China Daily, který tvrdil, že tu bude ještě dlouho,“ podotkl Vojta k prezidentu Si.

Dlouho očekávaný 20. sjezd zástupců 97 milionů čínských komunistů začíná v Pekingu v neděli 16. října. „Trochu jej kalí netrpělivost čínské společnosti s rostoucími proticovidovými omezeními, kterými v citlivé předsjezdové době úředníci preventivně odrážejí jak šíření infekce, tak následný vlastní postih,“ doplnil komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…