Ptali se poslance od Peake, zda podpoří předčasné volby. A on...

16.07.2013 7:31

Den před hlasováním o rozpuštění Poslanecké sněmovny se ukazuje, že jedna z možností, jak zkrátit funkční období Rusnokova úřednického kabinetu, je pravděpodobně odsouzena k nezdaru. Ačkoli někteří poslanci jako třeba Martin Vacek nechtějí předjímat, jiní mají zcela jasno.

Ptali se poslance od Peake, zda podpoří předčasné volby. A on...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík před budovou vlády

Poslanci TOP 09, ODS a LIDEM pro rozpuštění sněmovny, jak požadují opoziční strany, rozhodně ruku nezvednou. "Rozpustit sněmovnu by znamenalo nevytvořit rovnováhu, parlamentní demokracie by ustoupila poloprezidentskému systému," říká pro Lidové noviny šéf klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Pro některé poslance by rozpuštění dolní komory zase znamenalo přijít o nezanedbatelný měsíční příjem třeba ke splácení hypoték, ačkoli tento důvod neradi přiznávají. "Mám takové příjmy, že hypotéku považuji za sranda pasivum," uvedl poslanec TOP 09 Jiří Besser.

Půjčka jako investice

Stejně bezstarostně vnímá svůj dluh také poslanec blízký straně LIDEM Martin Vacek. "Půjčené peníze jsou nejlepší investice. Finančních problémů se nebojím," uvedl. Zda zvedne ruku pro konec sněmovny jako výraz proti vládě Rusnokova kabinetu, ale odpovědět nechtěl. "Je těžká doba, nechci se dostat před soud, proto před hlasováním neříkám vůbec nic," řekl deníku.

Cestu k předčasným volbám si pomalu rozmýšlejí i poslanci Věcí veřejných. "Nejsem přesvědčen, že je to stoprocentně správné. Nevíme, kam došlápneme, co bude následovat," uvedl Otto Chaloupka. Bojí se prý nástupu levice.

I u poslanců VV ale může být hlavní motivací každoměsíční finanční odměna. Právě poslanci VV a LIDEM prý totiž mají největší průměrné nesplacené závazky. U zákonodárců VV je to více než dva miliony na každého člena sněmovny, píší LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…