Publicista Fištejn: Krymskému referendu dodávali zdání demokratičnosti náckové

20.03.2014 14:06

Nad referendem, které o víkendu proběhlo na Krymu, se na webu iDnes.cz zamýšlí publicista Jefim Fištejn. Poukazuje na to, že ruská propaganda viní prohnilý Západ z podpory fašismu. Přitom ale imituje přítomnost „evropských pozorovatelů", aby jí soubor západních neonacistů vystavil vysvědčení z demokratičnosti referenda na Krymu. Upozorňuje také na to, že v Rusku se žádná referenda nekonají, dokonce ani k místním otázkám, a tak pro obyvatele Krymu bylo nedělní referendum zřejmě na dlouhou dobu plebiscitem posledním.

Publicista Fištejn: Krymskému referendu dodávali zdání demokratičnosti náckové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

„…Putin tuhle znovu zopakoval, že v konfliktu kolem Ukrajiny odráží Rusko agresi novodobých fašistů. Je tudíž logické domnívat se, že pozvánky k cestě na Krym byly zasílány hlavně lidem, kteří se zasloužili o zápas proti neonacismu v Evropě,“ píše Fištejn. Ten pak dokazuje, že je to spíše naopak.

Podle něj ruská agentura ITAR-TASS přinesla názor hlavy mise mezinárodních pozorovatelů Poláka Mateusze Piskorského, podle něhož referendum proběhlo demokraticky.

Fištejn si jméno Piskorského zadal do internetového vyhledávače, a zjistil: „Mateusz Piskorski je známý polský antisemita, obdivovatel Adolfa Hitlera, bývalý šéfredaktor časopisu polských holých lebek Odala, v němž neustále velebí 'árijskou rasu'.“

Na Krymu byli jako pozorovatelé tamního nedělního referenda i čeští poslanci Milan Šarapatka (Úsvit) a Stanislav Berkovec (ANO). Ti na poloostrov přijeli na pozvání tzv. Euroasijské pozorovatelny pro demokracii a volby, což je podle serveru iDnes.cz „firma jednoho muže - belgického ultrapravicového aktivisty Luca Michela“.

Toho Fištejn označuje jako „belgického židobijce“, je podle něj členem neonacistické strany. To mu podle Fištejna v minulosti nebránilo udržovat těsné vztahy s francouzskou levičáckou teroristickou organizací Přímá akce. „Stejného ražení jsou také ostatní ctihodní poslanci. Jeden za rakouské haiderovce, druhý za katalánské nacionalisty, třetí za francouzskou Národní frontu,“ podotýká publicista.

Na základě toho dochází k poněkud paradoxnímu závěru, že ruská propaganda sice viní prohnilý Západ z podpory fašismu, ale přitom imituje přítomnost „evropských pozorovatelů", „aby jí někdo ze západních nácků vystavil vysvědčení z demokratičnosti“.

Fištejn nakonec přidává špatnou zprávu pro české milovníky lidových hlasování: „Za posledních dvacet let se v Rusku nekonal vůbec žádný plebiscit, a to ani k místním otázkám. Pro obyvatele Krymu toto referendum bylo jistě na generace poslední.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…