Publicista Fištejn: Putinovi obdivovatelé, Rusko je v...

02.10.2016 17:25

Publicista Jefim Fištejn se na serveru SvobodnéFórum.cz zamyslel nad Ruskem. Země je podle něj sice ve slepé uličce, ale většina Rusů tvrdí, že jsou šťastní, říká.

Publicista Fištejn: Putinovi obdivovatelé, Rusko je v...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jefim Fištejn

Fištejn úvodem svého komentáře vzpomíná na popěvek Vladimíra Vysockého, v jehož písni po výčtu všech neřádů a trampot všedního života v reálném socialismu následoval budovatelský refrén. „Tehdy se zdálo, že každý rozumí, co tou parodií na oficiální propagandu chtěl básník říci: Že žádné projevy velkodržavního velikášství nemohou vyvážit útrapy neutěšeného žití. Dnes už se to tolik nezdá: Příliš snadno byli mnozí Rusové ochotni vyměnit osobní svobodu a slušnou budoucnost za vidinu územních zisků či za známky domnělého prvenství v čemkoli,“ zmiňuje Fištejn s tím, že i nejednoho našince zaslepila blýskavá pozlátka Putinova Ruska.

Pro Putinovy obdivovatele má komentátor dvě zprávy. „Začnu tou špatnou: Rusko je v…  – jak bych to jen řekl kulantně? – ve slepé uličce. Dobrá zpráva je, že Rusům se tam líbí a jsou se svým umístěním veskrze spokojeni. Obě tvrzení nejsou mými hodnotícími soudy, nýbrž výsledkem průzkumů uskutečněných respektovanými mezinárodními organizacemi,“ uvádí Fištejn. Zmiňuje následně žebříček 188 zemí podle úrovně udržitelného rozvoje, v němž Rusko obsadilo 119. místo. „Závaží, které drží Rusko u dna, jsou známa – je to všudypřítomný AIDS, násilí, alkoholismus a vysoká sebevražednost,“ říká Fištejn. „Že Ukrajina je jen o jednu příčku výš než Rusko, se snadno vysvětluje krizovým stavem země, proti níž soused ze žebříčku vede agresivní válku,“ dodává.

  • Původní text ZDE

A následuje také dobrá zpráva ohledně toho, že Rusové jsou šťastni. O tom podle jeho slov svědčí výsledky jiného průzkumu veřejného mínění, které mezi pozemšťany pravidelně uskutečňuje Gallupův institut. Rusko je na 30. místě z 68 zkoumaných států. „Obrázek trochu kazí skutečnost, že špičku v této oblasti tvoří poněkud roztodivná společnost. První místo s indexem štěstí 85 procent obsadila Kolumbie, druhá je Saúdská Arábie s 82, dále následují souostroví Fidži, Ázerbájdžán a Vietnam s 81 procentním bodem,“ uzavřel Fištejn.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…