Publicista dělníkům v ČR: Nestávkujete, jen děláte bu bu bu! To by pan podnikatel viděl, kdybyste vyšli na dvůr třeba jen na půl hodiny

02.03.2017 8:21

„Lidi mají v ČR malé platy, protože se bojí stávkovat,“ konstatuje na serveru Britské listy František Řezáč. „Já jsem zatím slyšel o jakýchsi stávkových ‚pohotovostech‘, takových ‚bu bu bu‘, kterým se zaměstnavatelé mohou vesele zasmát, pokud lidi dělají,“ podotkl dále Řezáč. A jak dodává, oni pořád dělají, i za ty mnohdy žebrácké platy a mzdy.

Publicista dělníkům v ČR: Nestávkujete, jen děláte bu bu bu! To by pan podnikatel viděl, kdybyste vyšli na dvůr třeba jen na půl hodiny
Foto: dotfox.cz
Popisek: Peníze

„No tak dokud dělají, nic se neděje, řekne si zaměstnavatel, ať státní, či soukromý. Týká se to stejně pokladních v hypermarketech jako učitelek a učitelů,“ podotkl Řezáč. Podle jeho slov je mu stydno, když mají mnozí mladí lidé za měsíc menší plat než on důchod. 

A domnívá se, že kdyby zde byly silné odbory, jako například ve Švédsku, kdyby zaměstnanci dokázali vyjít na dvůr a zastavit práci aspoň na půl hodiny, to by koukali, jak by se pan podnikatel či ředitel školy začali otáčet. „Jenže oni se bojí, oni se bojí i o to, co z milosti zaměstnavatele dostávají. No tak holt mají, co chtějí. Ani Babiš jim pro nic za nic nepřidá,“ podotkl Řezáč.

Původní text ZDE.

Karel Dolejší je pak přesvědčen, že v Česku jsou mizerné platy proto, že lidé volí sociální demokracii. „Česká republika po roce 1989 definitivně opustila skupinu vyspělých průmyslových ekonomik, do níž se zařadila během industrializace v druhé polovině 19. století a v době před 1. světovou válkou. Tzv. transformace české ekonomiky započatá sice ODS, ale dovršená sociálními demokraty z ní udělala subdodavatelskou ekonomiku závislou na zahraničních finalistech, která za takových okolností nikdy ‚nedožene‘ západní vzory. Lidé sice mohou stávkovat za vyšší platy, ale marže subdodavatelských firem jsou ve srovnání s finálními výrobci tak nízké, že strukturálně vzato žádné ‚dohnání‘ německých platů při sebevětším stávkování nikdy nehrozí,“ domnívá se v souvislosti se stávkami Dolejší.

Čeští zaměstnanci si podle něj nemohou vystávkovat jiné místo své země v mezinárodní dělbě práce, než jaké česká ekonomika zaujala zejména v důsledku politiky Zemanovy a po ní následujících sociálnědemokratických vlád. „A z toho automaticky plyne, že jejich platy nikdy nedostihnou úroveň běžnou v zemích, kde sídlí finální producenti odebírající dílčí celky od českých firem,“ dodal.

Všímá si dále také podle jeho slov účelové populistické fikce, podle níž je to prý vyšší střední třída s lehce nadprůměrnými platy, kdo nese odpovědnost za ‚solidárnost‘ českého systému. „Protože od těchto lidí si v Lidovém domě nic neslibují a nemusejí s nimi být zadobře. Protože s těmito lidmi nedělají v Lidovém domě všelijaké zajímavé kšefty plnící stranickou pokladnu. Lze na ně tedy ukázat prstem a křičet, že tihle otloukánci můžou za podělané životy lidí s platem kolem 15 000 korun měsíčně,“ zmínil Dolejší.

Původní text ZDE.

Na Řezáčova slova pak zareagoval i další pisatel Britských listů Boris Cvek. „Skutečný problém je v tom, že pokud základní koncepce ekonomické výkonnosti ČR je dána výrobou s nízkou přidanou hodnotou, pak jsou nízké platy a nízké korporátní daně asi opravdu jedinou cestou, jak obstát v globální ekonomické soutěži. Stávkováním se tohle těžko dá změnit,“ myslí si s tím, že klíčová je vládní koncepce vzdělávání, strategická podpora něčeho lepšího než montoven či změna mentality z těžkého průmyslu na průmysl spíše inteligentní. 

„Na druhou stranu naprosto souhlasím s tím, že je mnohem lépe pro celou naši společnost, aby zisky z výroby šly do platů pracujících tady než do zahraničí akcionářům. Odbory by v tomto měly výrazně zvýšit tlak na některé zaměstnavatele. Jenže působení odborů někdy působí velmi podivně…,“ uzavřel.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…