Publicista doufá, že SPD zkrachuje. V zájmu všech, kteří se bojí migrace

13.06.2019 18:12

Publicista, vysokoškolský pedagog a historik Ivo Cerman se v komentáři uveřejněném na blogu Aktuálně.cz vrátil k volbám do Evropského parlamentu. Nabídl trochu jiný pohled na nizozemského politika Geerta Wilderse, na Tomia Okamuru a na téma migrace. Nenechal přitom nit suchou na České televizi.

Publicista doufá, že SPD zkrachuje. V zájmu všech, kteří se bojí migrace
Foto: Repro TV Barrandov
Popisek: Duel Jaromíra Soukupa s Okamurou, Le Penovou a Wildersem

Evropské volby jsou za námi a nově zvolení europoslanci zvažují, do které z frakcí se přidají. Jednu z možností představuje nově vytvořená frakce Identita a demokracie, kde se sejdou europoslanci Ligy italského ministra vnitra Mattea Salviniho, souputníci francouzské neúspěšné kandidátky na prezidentku Marine Le Penové a europoslanci hnutí SPD Tomia Okamury.

Publicista Ivo Cerman doufá, že tato frakce brzy zkrachuje. Je to prý v zájmu všech odpůrců migrace, kteří se na tuto problematiku dívají střízlivě a stojí o zachování demokracie, jak ji známe dnes.

„Většina obyvatelstva asi skutečně odolává demagogii podporovatelů otevřené migrace, ale demokratické strany se pořád ostýchají se za ně postavit a stejně trapně mlčí naši politici i diplomati na mezinárodní scéně. Na Západě netuší, že naše veřejnoprávní média jsou stejně jednostranně zaslepená jako na Západě a že ČT navíc vytrvale namlouvá lidem, že jen odpůrci demokracie odmítají politiku otevřených hranic,“ napsal Cerman.

„Tento obraz společnosti, kde se postoj k demokracii dokonale shoduje s postojem k migraci, nám ČT poprvé nastínila v souvislosti s demonstracemi Zemanových příznivců na Albertově při výročí listopadové revoluce v roce 2015. Tento dvojkový obraz společnosti dokonale vyhovuje Okamurovi, kterému to pomáhá udělat si z kritiky migrace svůj monopol. Demokratičtí politici se dřív ani neodvážili mu konkurovat, protože by ve dvojkovém obrazu společnosti byli v médiích okamžitě zařazeni mezi extremistické odpůrce demokracie. Tento dvojkový obraz společnosti ale nevyhovuje třeba mně, protože já nejsem volič Okamury ani Zemana, ale přesto nepodporuji sebevražednou politiku otevřených hranic. V tomto obrazu společnosti ale někdo jako já vůbec neexistuje. Já odmítám otevřenou migraci a další demontáž parlamentní demokracie,“ pokračoval Cerman.

Okamura této atmosféry, kterou podle publicisty navodila Česká televize, využil a sezval do Prahy Marine Le Penovou a její kolegy. Na Václavském náměstí v Praze proběhla Okamurova demonstrace, kde Cermana zaujal především nizozemský politik Geert Wilders.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Zajímavý je osud Geerta Wilderse, který na pražském sjezdu vystoupil se zajímavým projevem o ochraně svobody a boji o přežití. Mně pořád připadá jako největší liberál z této skupiny, který se do tohoto spolku neměl nechat zatáhnout. Snad není bez významu, že právě jeho strana jako jediná v eurovolbách v květnu 2019 neuspěla,“ napsal Cerman.

Největší problém vidí publicista v onom mediálním obrazu, že každý, kdo odmítá migraci, patří do Okamurova tábora, a je tedy nepřítelem klasické zastupitelské demokracie. Okamura skutečně prohlašuje, že nejdůležitější je přímá demokracie, ale ne všichni odpůrci otevřených hranic s ním souhlasí. A právě tito lidé by měli být podle Cermana slyšet v nově navoleném Evropském parlamentu.

„V zájmu kritiků migrace je, aby Salviniho projekt sjednocující ENF nevyšel. Znamenalo by to dobrovolnou ostrakizaci odpůrců migrace. Naším zájmem by naopak mělo být, aby strany kritické k otevřené migraci zůstaly ve frakcích, kde jsou spojeny s tradičními stranami. Tak aspoň zůstane naděje, že se vzájemně příznivě ovlivní,“ uzavřel vysokoškolský pedagog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…