Puč, svržení Nečase a vytažení do mocenských pozic Babiše? Robert Šlachta promluvil

19.03.2019 16:21

Robert Šlachta, někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který už neexistuje, poskytl rozhovor úterním Lidovým novinám. Vrátil se v něm k policejnímu zásahu na Úřadu vlády ČR, který vedl k pádu vlády Petra Nečase. Prozradil, zda se mu desetiměsíční podmíněný trest pro Janu Nečasovou-Nagyovou zdá dostatečný a popsal, jak těžké to policisté měli a mají.

Puč, svržení Nečase a vytažení do mocenských pozic Babiše? Robert Šlachta promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Vláda Petra Nečase padla mimo jiné proto, že tehdejší milenka předsedy vlády, dnes manželka, Jana Nečasová-Nagyová zneužila českou tajnou službu ke špehování dnes již bývalé manželky expremiéra Radky Nečasové. Soud rozhodl, že za tento zločin Nečasová-Nagyová zaslouží desetiměsíční podmínku. Rozhodl tak po 6 letech od zásahu policie na Úřadu vlády ČR.

„Začalo se říkat, že zásah byl politicky motivovaný s cílem položit vládu a nastolit jinou. Že to celé bylo jen o blbých kabelkách a tak dále. Nikdo ale nevnímal, co bylo podstatou kauzy. Teď poprvé padl pravomocný rozsudek, navíc v té nejdůležitější části. Teď už nikdo nemůže říkat, že to byla politická záležitost točící se kolem kabelek. Soud nyní pravomocně potvrdil, že došlo ke spáchání trestné činnosti. Tečka. To je důležitá zpráva pro mě i pro veřejnost,“ poznamenal Šlachta.

Nezdá se mu zvláštní, že za zneužití české tajné služby dostala Nečasová-Nagyová jen podmínku. Šest let po zásahu už by prý nebylo tak výchovné poslat dámu do vězení. Hlavně, že bylo jasně řečeno: stal se zločin. Uznal, že se kauza protáhla, ale podíl na tom podle něj mohou mít vedle policistů i státní zástupci a soudci. Případ byl prý každopádně složitý.

„Policisté, kteří na případu pracovali, byli z masa a kostí, měli rodiny. Měli obavu, aby se vyšetřováním v nejvyšších politických patrech nedostali do problémů. Taky se mohlo stát, že to bude jejich poslední kauza. Věděli ale, že takto stát přece fungovat nemůže. Motivovali jsme je tak, aby věřili, že případ nebude překážkou pro jejich další práci u policie,“ uvedl Šlachta.

Odmítl, že by policisté spustili puč s cílem svrhnout Nečasovu vládu a dostat do mocenských pozic dnešního předsedu vlády Andrej Babiše (ANO).

„Podívejte se do střev kauzy. V době, kdy jsme začínali případ rozpracovávat, skoro nebylo o Babišovi vidu ani slechu, jeho hnutí nemělo žádné preference. S Andrejem Babišem jsem nikdy neměl nic společného, s žádným politikem nemělo vyšetřování kauzy souvislost. Ke všemu jsme přistupovali po dohodě se státním zástupcem. Celou dobu se samozřejmě některá média, někteří novináři a někteří politici snaží kauzu bagatelizovat. Argumentují, že z případu zbyly jen kabelky. Opět říkám: není to pravda, soud teď potvrdil, že zneužívání vojenského zpravodajství bylo trestným činem,“ zdůraznil Šlachta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…