Půjde Šabatová kvůli somálské studentce do vězení? Právník podává trestní oznámení, prý zneužila pravomoc a manipulovala s důkazy

21.02.2017 17:50

Trestním oznámením na veřejnou ochránkyni práv Annu Šabatovou pokračuje kauza somálské uchazečky o studium na střední zdravotnické škole. Podává ho jako soukromá osoba Radek Suchý, který zastupoval školu u soudu, kde se dívka dožadovala omluvy a finančního zadostiučinění ve výši 60 tisíc korun za to, že ji instituce nepřímo diskriminovala v přístupu ke vzdělání a svobodné volbě povolání. Vede ho k tomu podezření z možné manipulace s důkazy a zasahování do kompetence a působnosti České školní inspekce.

Půjde Šabatová kvůli somálské studentce do vězení? Právník podává trestní oznámení, prý zneužila pravomoc a manipulovala s důkazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsmanka Anna Šabatová

Zúčastněným stranám byl v těchto dnech doručen rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 10, který zazněl 27. ledna a zamítl žalobu somálské studentky Ayan Jamaal Ahmednuurové. Ta kvůli údajnému zákazu nošení muslimského šátku požadovala po střední zdravotnické škole omluvu a odškodné 60 tisíc korun. „Soud dospěl k závěru, že žalobkyně se nestala studentkou školy, a to z důvodu, který byl na její straně, neboť nesplnila zákonnou podmínku pro zahájení studia dle školského zákona, tedy předložení dokladu o pobytu ke dni zahájení školního roku,“ uvedla tehdy soudkyně Daniela Čejková.

Při čtení rozsudku zastupoval somálskou dívku exministr vnitra Jan Ruml, protože její advokátka Radka Korbelová Dohnalová se jednání nemohla zúčastnit. Ruml rozsudek označil za pozoruhodný. „Počkáme na písemné odůvodnění a pak se rozhodneme, jak budeme postupovat,“ komentoval verdikt soudu Jan Ruml. Teď už se tedy žalující strana může rozhodovat, zda podnikne nějaké další kroky. „My nyní čekáme, zda se druhá strana bude odvolávat, či nikoli,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Ivanka Kohoutová, ředitelka Střední zdravotnické školy Ruská .

Šabatová čelí podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby

Kauza bude mít však nepříjemnou dohru pro ombudsmanku Annu Šabatovou. „S ohledem na skutečnosti, které vyplynuly na povrch v průběhu projednávání věci soudem, zejména co se týče zprávy veřejné ochránkyně práv a jejího šetření stížnosti jmenované, rozhodl se můj právní zástupce Radek Suchý za sebe podat oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu Annou Šabatovou ve funkci veřejné ochránkyně práv. Trestní oznámení tedy nepodávám já, ani Střední zdravotnická škola,“ upřesňuje ředitelka, která musela tři a půl roku čelit obrovskému tlaku ze strany veřejné ochránkyně práv, kontroly školní inspekce si u ní podávaly dveře.

„Advokát je přesvědčen, že by orgány činné v trestním řízení měly prověřit především skutečnosti, které nasvědčují tomu, že mohlo v průběhu šetření ombudsmanky dojít jednak k možné manipulaci s důkazy a jednak k zasahování do kompetence a působnosti České školní inspekce, a tedy k možnému naplnění znaků skutkové podstaty trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz ředitelka Ivanka Kohoutová, co je důvodem pro rozhodnutí jejího právního zástupce v uvedeném sporu.

Vypadá to na připravenou provokaci za účelem politizace celé kauzy

„K těmto závěrům jej vede především provedený důkaz před soudem, a sice výslech pracovnice nestátní neziskové organizace META, která vypověděla, že sérii otázek a odpovědí v e-mailové korespondenci o jednání uchazeček na škole sepsala sama Anna Šabatová. To znamená i odpovědi na své otázky, tyto pak svědkyně jen bezvýznamně autorizovala a tyto pak sloužily jako jeden z relevantních podkladů pro dehonestující zprávu veřejné ochránkyně práv o diskriminaci somálské dívky ze strany školy mou osobou. Zároveň pak tento elaborát posloužil i jako hlavní důkaz v soudním řízení,“ připomíná ředitelka SZŠ.

Obecně považuje takový postup za skandální a nepřípustný. „Proto je magistr Radek Suchý přesvědčen, že by se věcí měla zabývat policie a případné pochybnosti buď potvrdit, či vyloučit. V podstatě celé její šetření dle našeho názoru vyznívá jako připravená provokace za účelem politizace celé kauzy, čemuž nasvědčují i naše pochybnosti o případné manipulaci s důkazy. Shodně pak považujeme za skandální a nezákonný nátlak veřejné ochránkyně práv na Českou školní inspekci, která pod tímto tlakem bez jakéhokoliv zdůvodnění změnila své kontrolní závěry o postupu školy a její ředitelky v této kauze,“ konstatuje Ivanka Kohoutová s tím, že trestní oznámení dnes podal Radek Suchý jako soukromá osoba jeho odesláním na Krajské státní zastupitelství v Brně.

Zneužití pravomoci úřední osoby je podle českého práva trestným činem se sazbou jeden až pět let vězení nebo zákazem činnosti. Za určitých okolností za něj může být uděleno až dvanáct let odnětí svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…